Veda Hutbesi Tek Bir Hutbeden Oluşmuyor

Siyer Okumaları'nda Peygamberimizin (a.s.m.) hazır bulunan mü’minlerin nezdinde bütün çağların mü’minlerine verdiği son ders olan Veda Hutbesindeki mesajlar konuşuldu.

Veda Hutbesinin, bilinenin aksine tek bir hutbeden oluşmadığını anlatan Metin Karabaşoğlu, bu hutbenin Efendimizin (a.s.m.) Veda Haccının bütününde mü’minlere zaman zaman verdiği hutbelerden teşekkül ettiğini ifade etti. Ve tüm hutbelerin ortak noktasının aynı ölçülerin tekrar tekrar hatırlatılması olduğunu söyledi.

Müslümanlara Düşen Vazife Nedir?

Efendimiz (a.s.m.) hutbe verdiği sırada sahabilerden birinin "Ya Resulallah, bize ne vazife düşüyor?" diye sorduğunu ifade eden Karabaşoğlu, şu kıssayı anlattı:

"Efendimiz (a.s.m) bu soru üzerine: 'Rabbinize kulluk ediniz, beş vakit namazınızı kılınız, Ramazan ayında orucunuzu tutunuz, Beytullah’ı hac ediniz ve zekatınızı gönül hoşluğu ile veriniz' diyor. Ve siyer kitaplarına göre bunların yerine getirildiği takdirde cennete girilebileceği ifade ediliyor."

Müslümanlarda Bulunması Gereken Üç Huy Nedir?

Veda Hutbesinde bilhassa dikkat çekilen konulardan birinin de 'emanete hıyanet etmemek' olduğunu ifade eden Metin Karabaşoğlu, “Siyer kitaplarından öğrendiğimize göre üç haslet Müslümanların kalbine kin ve kıskançlık sokmaz” dedi ve bunları şöyle sıraladı: "Allah’a ihlaslı olarak ibadet etmek, emir sahiplerine nasihatte bulunmak ve müslümanların topluluğuna tâbi olmak."

 

Haber: Hatice Meryem Akovalı

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...