7 Haziran'dan 1 Kasım'a Yaşanan Süreç Seçmene Ne Öğretti?

 

"Bu seçimde, AK Parti'nin başarısından ziyade, 7 Haziran'dan sonra yaşananlara rağmen halkın hâlâ bir koalisyon isteyip istemediği sorgulanacak..."

Alternatif Bakış'ta, bu hafta, yaklaşan seçim ve muhtemel sonuçları üzerine konuşuldu. 1 Kasım seçiminin 7 Haziran seçiminden hangi noktalarda ayrıldığı, bu ayrımların seçmen psikolojisinde nasıl karşılık bulacağı üzerine konuşan üç programcı; yazar Metin Karabaşoğlu, hukukçu Ömer Faruk Uysal ve Şener Boztaş; bu perspektiften bakarak program boyunca ilginç tesbitlerde bulundular. Önemli tesbitlerden birisi de Boztaş'ın 1 Kasım'da aslında neyin oylanacağını sorduğu bölümde yaşandı. Uysal; Boztaş'ın bu sorusuna 'tek başına iktidar' ve 'koalisyon' seçenekleri ekseninde cevap verdi:

1 Kasım seçimlerinde asıl oylanacak olan şeyin; AK Parti'nin 7 Haziran'dan bu yana sergilediği performanstan öte 'seçmenin tek başına bir iktidar isteyip istemediği' olduğunu belirten Uysal; 7 Haziran'dan bugüne yaşananların seçmenin koalisyona (ve işleyişine) dönük endişelerini arttırdığını, bunun da AK Parti oylarına pozitif bir katkısının olabileceğini dile getirdi.

Daha seçim öncesinde, CHP'de kulislerinde ve kürsülerinde dile getirilen %60'lık blog argümanının, AK Parti'nin koalisyonda yeralmasının muhalefetçe istenmediği izlenimi oluşturduğunu belirten Uysal; fakat aynı muhalefetin, HDP gibi PKK'nın siyasi kanadını/uzantısını oluşturan bir partiyle biraraya gelmeyi pekala kabullenebildiğinin görüldüğünü ifade etti.

Öcalan'ın askerleri ile Mustafa Kemal'in askerlerinden oluşan bir birlikteliği dahi AK Parti'yle birlikte bir hükümet kurmaya tercih eden bu tavrın elbette koalisyona dair kurulan hayallerin mantıksızlığını gözler önüne serdiğini belirten Uysal; MHP'nin ise süreç boyunca AK Parti'yle mümkün olacak bütün çözüm versiyonlarına kesin bir şekilde 'hayır' diyerek süreci kilitlemeyi seçtiğini dile getirdi.

HDP, CHP ve MHP birlikteliğinin de bir hayal olduğunun anlaşılmasının ardından tüm koalisyon ihtimallerinin 7 Haziran'da denenmiş ve başarısızlığı görülmüş bir şekilde 1 Kasım'a girdiğimizi belirten Uysal; bunun da seçmenin gözünde bu seçimi tekrar bir 'tek başına iktidar' veya yeniden sancılı bir 'koalisyon' süreci arasında seçim yapmaya ittiğini, 1 Kasım'dan çıkacak sonucun bu anlamda da önemli olduğunu sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...