Batı'da Yükselen İslamofobi Bir Sürpriz mi?

Batı'da yükselen İslamofobi bir sürpriz mi?

Batı, her zaman bir düşman üzerinden kendisini tanımlayarak varolmuştur.

TV111 ekranında her pazartesi izleyicisiyle buluşan Alternatif Bakış programında, araştırmacı-yazar Metin Karabaşoğlu, hukukçu Ömer Faruk Uysal ve Şener Boztaş, Avrupa'da yükselen ırkçılığı ve kökenlerini konuştular.

Avrupa'da ırkçılığın veya İslamofobinin yükselişinin bir sürpriz olmadığını ve olamayacağını söyleyen Karabaşoğlu; aslında Batı'nın kendisini hep bir düşman üzerinden tanımladığını, hatta tarihî sürece baktığımızda Avrupa'nın bir bütün olarak Avrupalılık kimliğini bile yine bir düşman sayesinde, Haçlı Seferleri'yle kazandığını ifade etti. İslam/müslüman karşıtlığı üzerine hristiyanlık üzerinden bir Avrupalılık kimliğinin oluştuğunu belirten Karabaşoğlu, bir dönem araya Kızıl Sovyetler/komünizm düşmanlığı girse de, Sovyetler'in dağılmasıyla tekrar Yeşil İslam düşmanlığının altının çizilmeye başladığını dile getirdi.

Samuel Huntington gibi isimlerin Medeniyetler Çatışması gibi tezleri yakın dönemde üretmiş olmasına şaşırmamak gerektiğini de ifade eden Karabaşoğlu; zaten Batı'nın adım adım yeni bir düşman inşasına başladığını ve bu gibi ortaya çıkan şeylerin/olayların aslında o yeni düşman inşasının "Geliyorum!" sesleri mesabesinde olduğunu dile getirdi.

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...