Turgut Cansever Ne Demek İstemişti?

 

"Mesela bizim şiir geçmişimizde en çok şiir yazmış isim 'la edri'dir. la edri 'bilinmiyor' demektir. Çünkü insanlar, bu manada, sanat yoluyla nefsaniyet ortaya koymanın ve varolmanın derdinde olmadıkları, Allah'tan aldıklarını Allah'a iade etmek gibi bir konumda olmak istedikleri için kendi isimlerini önplana çıkarma çabasında ve derdinde olmamışlar."

Keyifli ve doyurucu içeriğiyle her hafta TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan Kahve Bahane programında sanat eleştirmeni ve yazar Ömer Lekesiz, Kübra Nur Duran'ın konuğu oldu. Duran'ın; Turgut Cansever'in sanat ve ahlak arasındaki ilişki ile ilgili bir cümlesini alıntılamasının ardından, "Sanatı nerede konumlandırırsak doğru birşey yapmış oluruz?" şeklindeki sorusu üzerine Lekesiz; sanat, ahlak, faydacılık ve sanatın amacı üzerine şunları ifade etti:

"Mesela bizim şiir geçmişimizde en çok şiir yazmış isim 'la edri'dir. la edri 'bilinmiyor' demektir. Çünkü insanlar, bu manada, sanat yoluyla nefsaniyet ortaya koymanın ve varolmanın derdinde olmadıkları, Allah'tan aldıklarını Allah'a iade etmek gibi bir konumda olmak istedikleri için kendi isimlerini önplana çıkarma çabasında ve derdinde olmamışlar.

Buradan başladığımız takdirde, bizim sanatımız aynı zamanda faydacı bir sanat haline geliyor. Yani faydası olmayan birşeyin yapılmasının bir gereği yok. İnsanlar için birşey üretmeyecekse, zihniyetiniz ve kültür için bir anlam ifade etmeyecekse, yeni bir bakış açısı oluşturmayacaksa, niye sanat yaparsınız?

İşin bu yanı, sanatı ahlakî bir noktaya çekiyor. Eğer somut manada insanlara bir katkısı olmasını istiyorsanız, insanların hayatlarını güzelleştirmeye yönelik bir çabayı ortaya koymak istiyorsanız, bunu kendi ahlakınız içerisinde ve kendi ahlakınız nedeniyle yapmalısınız. Merhum Cansever'in de geldiği nokta bu olsa gerek."

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...