Tahir Paşa Olmasa Medresetü'z-Zehra Olur muydu?

 

Tahir Paşa olmasa Medresetü'z-Zehra olur muydu?

Bediüzzaman'ın eğitime, hayata, İslam coğrafyasındaki sorunlara bakışında Tahir Paşa Konağı'nda kaldığı yılların etkisi görmezden gelinemez.

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Tarih İçinde Bediüzzaman programında Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Âdem Ölmez ve Mehmet Akif Memmi, Bediüzzaman'ın medrese hayatını ve bu hayatın onun eğitim konusundaki düşüncelerine katkılarını konuştular.

Doç. Dr. Âdem Ölmez, Bediüzzaman'ın çocukluğu boyunca Bitlis ve çevresi yerlerde pekçok medrese gezdiğini, pekçoğundan az-çok bir eğitim aldığını ve bu yönüyle onun, bölgenin sorunlarını daha o yıllarda yaptığı yolculuklarla ve tecrübelerle okumaya başladığını vurguladı.

Ancak yine de bütün bu gördüğü sorunların onda bir eğitim projesi haline gelişinin Van'da Tahir Paşa Konağı'nda kaldığı on yıla yakın zaman diliminde gerçekleştiğini belirten Ölmez, Bediüzzaman'ın daha sonra bu eğitim projesini Medresetü'z-Zehra olarak somutlaştırdığını dile getirdi.

Tahir Paşa Konağı'nda yaptığı okumaların, oradaki üst düzey insanlara yaptığı görüşmelerin Bediüzzaman'da ufuk açıcı bir işlev gördüğünü belirten Ölmez, daha sonra Bediüzzaman'ın İstanbul'a da giderek bu projesini II. Abdulhamid'le paylaşmak istediğini ifade etti.

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...