Siyaseti Önemsemek Neden Tehlikeli?

Siyaseti önemsemek neden tehlikeli?

Siyasetin yükselişi aslında Batı'nın yükselişiyle çağdaş. Bu anlamda siyaseti hayatta merkezî bir konuma getirmek, bir bozulmanın da habercisi.

Her pazartesi TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan Alternatif Bakış programında bu hafta, araştırmacı-yazar Metin Karabaşoğlu, hukukçu Ahmet Özkılınç ve hukukçu Ömer Faruk Uysal, Şener Boztaş'ın "İslam nasıl bir yönetim biçimi istiyor?" temalı sorularını yanıtladılar.

Siyasetin ve devlet sistemi tartışmalarının, toplumların algısında merkezî konuma gelişinin aslında birkaç asırlık bir durum olduğuna dikkat çeken Uysal; bunun da modern bilimlerdeki uygulamaların sosyal bilimlere uygulanabileceği teorisinden ortaya çıktığını belirtti. Aydınlanma döneminin, sanayi inkılabıyla birlikte 'makine toplum' ve 'makine insan' teorilerine de sahip olduğunu belirten Uysal; bu makineleşmiş insan teorileriyle aslında teorisyenlerin bir nevi yeryüzü tanrılığına soyunduklarını ifade etti.

Böylesi bir algı bozulmasının neticesinde bu biçimlendirmenin en güçlü etkenleri olan 'siyaset' ve 'devletin' ana eksene oturduğunu belirten Uysal; fakat ne Kur'an'ın, ne sünnetin, ne de İslam geleneğinin bu merkezileşmeyi yapısal olarak benimsediğini, bunun da İslam toplumları ve Batı toplumları arasındaki kritik bir nüansa işaret ettiğini dile getirdi. Bu nedenle bugün aslında siyasetin hayatımızın merkezinde oluşunun da müslümanlar açısından irdelenmesi gerektiğini belirten Uysal; böylesi bir önemseyişin de aslında bir tür bozulmanın habercisi olduğunu sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...