Din Ahlakla Tamamlanır

Makine-i Ahval programında Bediüzzaman’ın 'ahlakı hangi çerçevede değerlendirdiği' ve Risale-i Nur’da geçen 'ahlak kodlarının neler olduğu' konuşuldu.

Şener Boztaş, Bediüzzaman’ın ahlak konusunu Peygamberimiz (a.s.m.) ve sünnetleri üzerinden değerlendirdiğini ifade ederek, 'ahlak çerçevesinin temel kodlarının sünnetlerde olduğunu' söyledi.

İnsanda temel olarak, kuvve-i gadabiyye, kuvve-i akliye ve kuvve-i şeheviye duygularının hakim olduğunu dile getiren Boztaş, bu üç kuvvenin üçünün de orta yolda kullanılması ile ahlakın ortaya çıktığını ifade etti.

Metin Karabaşoğlu ise Peygamberimizin (a.s.m.) “Ahlak dinin kabıdır” buyurduğunu hatırlatarak, “Ahlak zemini düzgün değil ya da çatlaklar varsa dinin akıp gittiğini görebiliriz” dedi.

Yalan Söylemek Ahlaksızlıktır

Metin Karabaşoğlu, ahlaki problemlerin, Allah’ın insana yerleştirdiği üç temel kuvvenin yanlış kullanılması ya da hiç kullanılmaması sebebi ile ortaya çıktığını ifade etti.

Toplumumuzda ahlaki problemleri yalnızca kuvve-i şeheviyeye indirgemek gibi bir problem olduğunu vurgulayan Karabaşoğlu, zina yapıp içki içen biri 'ahlaksız' olarak tanımlanırken yalan söyleyip hak yiyen insanların kolay kolay ahlaksız olarak tanımlanmadıklarını oysa bunların da birer ahlaksızlık çeşidi olduğunu söyledi.

Hiçbir insanın kusursuz olmadığını ve Allah’ın da kullarından kusursuzluk beklemediğini ifade eden Karabaşoğlu, hayatımızın salih amel üzerine inşa edilebilmesi için ahlak temelimizin sağlam olması gerektiğini söyledi. Ve “Hakikatle, Kur’an ile sahih bir temas kurabilmemiz için önce temiz bir fıtrata sahip olmamız gerekiyor” dedi.

Haber: Hatice Meryem AKOVALI

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...