Bediüzzaman, Ankara'nın İlk Davetlerini Neden Kabul Etmedi?

Bediüzzaman, Ankara'nın ilk davetlerini neden kabul etmedi?

"Özellikle resmen işgallerinden sonra, diğer İtilaf devletleriyle birlikte bir düzen kurmaya girişmişlerdi ki, bu, Osmanlı halkı için (özellikle müslümanlar için) çok tedirgin edici bir durumdu. Bediüzzaman bunları yaşadı."

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Tarih İçinde Bediüzzaman programında Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Âdem Ölmez ve Mehmet Akif Memmi; her hafta, yakın tarihin bir kesitini Bediüzzaman'ın hayatı paralelinde analize tâbi tutuyorlar. Programda bu hafta, Ölmez ve Memmi, I. Dünya Savaşı sonrası mütareke yıllarını ve Bediüzzaman'ın esaretten dönmesinin ardından İstanbul'da işgale karşı verdiği mücadeleyi konuştular. Bu mücadelenin Ankara hükümetinin de dikkatini çektiğini belirten Ölmez'e, Memmi'nin; "Bediüzzaman'ın Ankara'ya gidişi neden gecikti? Neden ilk davetleri kabul etmedi de bir süre bekledi? İstanbul'da bir direniş hareketi başlayacağını düşünüyor olabilir miydi?" şeklindeki sorusu üzerine Ölmez şunları söyledi:

"Aslında İstanbul'dan çok fazla bir ümit yoktu. Padişah, İngilizlerin denetimi altındaydı. İngilizler sanki hiç çıkmayacakmış gibi bir sistem kurmuşlardı. Özellikle resmen işgallerinden sonra, diğer İtilaf devletleriyle birlikte bir düzen kurmaya girişmişlerdi ki, bu, Osmanlı halkı için (özellikle müslümanlar için) çok tedirgin edici bir durumdu. Bediüzzaman bunları yaşadı. İstanbul'da bir kurtuluş hareketi, İstanbul'da bir başkaldırı vs. olabileceği ihtimali başta düşünülmüş olabilir. Ama daha sonraki dönemde böyle bir ihtimalin olmadığı anlaşılınca herkesin düşüncesinde Anadolu'da bir kurtuluşun, Anadolu'da bir istiklal hareketinin başlayacağı fikri yaygınlaştı. Bediüzzaman'ın da bunu anladığını görüyoruz. Ve Ankara hükümetinin davetlerine katılmayı uygun görüyor."

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...