Anayasa Mahkemesi İptal Ederse Ne Olur?

Anayasa Mahkemesi iptal ederse ne olur?

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı vermesi, Risale-i Nur basımı adına yeni bir hukuki yol bulunana kadar uzun bir zaman kaybına neden olacak.

Her cumartesi, TV111'de izleyicisiyle buluşan Haftanın Yorumu programında bu hafta, Fethi Çağıl ve hukukçu Safa Mürsel, Risale-i Nur'a bandrol alımı meselesinde gelinen yeni noktayı, mevcut düzenlemenin sağladıklarını ve CHP'nin iptal başvurusunun sakıncalarını konuştular.

Programın başında Diyanet İşleri'nin artık yayınevlerine Risale-i Nur basım yetkisi vermeye başladığını hatırlatan Çağıl; Mürsel'e, "Bu olay ve sonrası hakkında neler düşünüyorsunuz?" sorusunu yöneltti. Mezkûr soru üzerine Mürsel; her ne kadar Nur cemaatlerinin kendi içlerinde biraraya gelerek, devleti işin içine katmadan bir düzenleme yapabilmesinin daha doğru olacağını düşündüğünü ve bunu sık sık da dile getirdiğini belirtmesine rağmen, mevcut düzenlemenin de iyi niyetle ve sahadaki sorunları giderici bir mahiyette olduğunu ifade etti.

Nur talebelerinin büyük bir kısmının en önemli hassasiyeti olan 'metinlerin tahrif edilmemesi' meselesinde mevcut düzenlemeyle aşıldığını ve korunma sağladığını belirten Mürsel; artık bu konudan bir kavga üretmek yerine, sürecin işleyişine katkı yapmak  gerektiğini ifade etti.

Bu noktada Çağıl'ın ilgili düzenlemeye CHP'nin bir iptal başvurusu yaptığını hatırlatması üzerine Mürsel; bu başvuru hakkında kendisinin de endişeleri olduğunu; zira %51'lik bir ihtimalle, şekilci bir bakışla, Anayasa Mahkemesi'nin bu yasayı iptal etmesinin mümkün olduğunu belirtti. Eğer hasıl olan maksat ekseninde bakılırsa yapılan düzenlemenin hikmetinin anlaşılıp iptal edilmeyeceğini ifade eden Mürsel; ancak yine de bu iptalin yeni bir çözüm bulunana kadar Risale-i Nur eserlerinin basımını olumsuz etkileyeceğini, en azından zaman kaybettireceğini sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...