Hamidiye Alayları Bir Merkezileştirme Hareketiydi

Hamidiye Alayları bir merkezileştirme hareketiydi

Hamidiye Alayları her ne kadar yerel kuvvetleri güçlendirerek ve silahlandırılarak kurulsa da aslında bölgede merkezî idareye bağlı konfederasyonlar kurma çabasıydı.

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Tarih İçinde Bediüzzaman programında Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Âdem Ölmez ve Mehmet Akif Memmi; II. Abdulhamid döneminde Hamidiye Alayları'nı, ortaya çıkış nedenlerini ve orta/uzun vadede Kürdistan coğrafyasına etkilerini konuştular.

Memmi'nin; "Hamidiye Alayları'nın silahlandırılması, Osmanlı'nın o dönemde merkezileşme stratejisine ters bir adım değil miydi? Yerel birliklerin kuvvetlenmesi, merkezin gücünü azaltmaz mıydı?" şeklindeki sorusu üzerine Ölmez; aslında o dönemde zaten Osmanlı'nın o bölgede fazla etkin olmadığını; aksine, bu birlikler vasıtasıyla Abdulhamid'in bölge ile arasında özel bir bağ kurduğunu ifade etti.

Bölgede kendisine sadakat sergileyen ağaları paşa yaparak hem Kürdistan coğrafyasında hem de Arnavutluk'ta doğrudan Abdulhamid Han'a bağlı konfederasyonlar oluştuğuna dikkat çeken Ölmez; bu stratejinin bölgeyi merkezileştirmeye bir adım daha yaklaştırdığını belirtti.

Bu sayede, adeta doğrudan İstanbul'la Viranşehir, İstanbul'la Patnos, İstanbul'la başka Doğu vilayetleri arasında telefon hatları kurulduğunu belirten Ölmez; bu ağaların çocukları İstanbul'da yetiştirilerek de aradaki irtibatın güçlendirildiğini ve bölgenin böylesi dolaylı hamlelerle bir ölçüde İstanbul'a yaklaştırıldığını sözlerine ekledi.

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...