Efendimiz eşlerine nasıl davranırdı?

Efendimiz eşlerine nasıl davranırdı?

"Buradan ben sormak istiyorum şimdi: Acaba beyler, eşlerinizi arabanıza bindirirken, kaç defa kapısını açarak veya en azından 'Buyurun!' ifadesini kullanarak eşinize değer verdiğinizi hissettirdiniz?"

TV111 ekranlarında her perşembe izleyicisiyle buluşan Bir Niyet Bir Tasavvur programında, Melahat Güler ve Nurender Kuşaslan, yaklaşan Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle "Peygamber Efendimiz aleyhissalatuvesselam aile hayatımızda nasıl rehberimiz olur?" sorusuna cevap aradılar. Güler'in; "Eşler arasında bir davranış modeli oluşturması açısından, Efendimizin hayatından ne gibi örnekler verebiliriz?" şeklindeki sorusu üzerine Kuşaslan, Efendimizin eşlerine nasıl davrandığına dair misaller aktardı ve ardından şunları söyledi:

"Hanımını deveye bindireceği zaman aleyhissalatuvesselam mübarek dizini bir basamak olarak kullandırtır ve hanımını nazik bir şekilde tutarak deveye bindirirdi. Zikrettiğim ifadeler hadistir. Buhari'de geçmektedir. Çok ince ve nezaketli bir davranışı görüyoruz. Çok basit görünebilir bizim dünyamızda, ama bu davranış şekli sahabe-i kiramın dikkatini çekmiştir ve kendi hayatlarında uygulamaya çalışmışlardır. Hanımına verdiği değeri en zirve noktada hissettirmiştir Efendimiz. Burası gerçekten önemli.

Şimdi diyeceksiniz ki; o gün develer vardı, şimdi develer yok. Peki, biz bu meseleyi nasıl güncelleyebiliriz? Tamam, bugün develerimiz yok, ama binebileceğimiz çok lüks araçlarımız var. O günün devesini bugünün otobilleriyle takas yapabiliriz. Onun yerine bunu koyabiliriz. Buradan ben sormak istiyorum şimdi: Acaba beyler, eşlerinizi arabanıza bindirirken, kaç defa kapısını açarak veya en azından 'Buyurun!' ifadesini kullanarak eşinize değer verdiğinizi hissettirdiniz?"

İzahlarının devamında kendisine aktarılan bugün yaşanmış birkaç kötü örneğe de yer veren Kuşaslan; Efendimiz aleyhissalatuvesselamın bir eş olarak taşıdığı incelikten bugünün müslüman erkeklerinin de çok önemli dersler alabileceğini ve alması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...