Başkanlık Sistemi Demokrasiden Ödün Verdirmemeli

Başkanlık sistemi demokrasiden ödün verdirmemeli

Türkiye, yaşadığı tüm sorunlara rağmen, bulunduğu coğrafyanın en başarılı demokrasisi. Bu güzel örnek oluşu yitirmememiz lazım.

Her cumartesi, TV111'de izleyicisiyle buluşan Haftanın Yorumu programında bu hafta, Fethi Çağıl ve hukukçu Safa Mürsel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla  tekrar Türkiye gündemini meşgul etmeye başlayan 'başkanlık sistemini' ve mevcut parlamenter düzeni, artıları ve eksilerini de ele alarak konuştular.

Başkanlık sisteminin daha demokratikleşmesini tamamlayamamış toplumlarda otoriterleşmeye veya despotikleşmeye müsait bir içerik de barındırdığına dikkat çeken Mürsel; özellikle demokrasiyi içselleştirememiş, daha zamana ihtiyacı olan toplumlar için başkanlık sisteminin böylesi bir tehlike barındırdığını görmezden gelemeyeceğimizi ifade etti.

Asya toplumlarının despotik idarelerle yönetilmeye bir temayülü olduğunu önemle vurgulayan Mürsel; bugün Ortadoğu coğrafyasını düşünürsek parlamenter sistemin, demokrasi açısından, başkanlık sisteminden daha fazla çözüme yakın olduğunu kabul etmek zorunda kalacağımızı belirtti.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafya itibariyle bu sistemin başarılı tek uygulamasını içerdiğini belirten Mürsel; bu güzel 'örnek oluşu' yitirmekten korkmamız gerektiğini; başkanlık sisteminin 'kesinlikle olmamalı' türünden sayılmamakla birlikte Türkiye'nin bu demokrasi geleneği ve başarısına da halel getirmeyecek şekilde planlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...