Bediüzzaman Neden Gafil Diyor?

Bediüzzaman neden 'gafil' diyor?

Bediüzzaman'ın 'gafil' ifadesi kullandığında hemen şunu anlamalıyız ki; orada uyandırmak istediği bir farkındalık var.

TV111 ekranlarında her perşembe izleyicisiyle buluşan Bir Niyet Bir Tasavvur programında, Melahat Güler ve Nurender Kuşaslan, Bediüzzaman'ın Mektubat isimli eserinde yeralan Yirmibirinci Mektup ekseninde; ihtiyarlığı, Kur'an'ın ihtiyarlara verdiği değeri ve ebeveyn/çocuk ilişkilerinde saygının/hürmetin önemini konuştular. İlgili mektubun hemen başında geçen:

"Rabbin, kendisinden başkasına kulluk etmemenizi ve anne-babaya iyilikte bulunmanızı emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanacak olursa, onlara öf bile deme, onları azarlama; onlara güzel söz söyle. Onları esirgeyerek tevazu kanadını ger ve de ki: 'Rabbim, onlar beni küçüklüğümde nasıl yetiştirdilerse, Sen de onlara öylece merhamet et.' İçinizde olanı en iyi Rabbiniz bilir. Eğer siz iyi kimseler olursanız, hiç kuşkusuz O da kendisine yönelenler için çok bağışlayıcıdır..." (İsrâ sûresi, 23-25) ayetlerini de analiz eden Güler ve Kuşaslan, ayetin uyandırmak istediği farkındalık ile Bediüzzaman'ın Yirmibirinci Mektub'un başında; "Ey hanesinde ihtiyar bir valide veya pederi veya akrabasından veya iman kardeşlerinden bir amel-mande veya âciz, alîl bir şahıs bulunan gafil!" ifadesiyle başlamasının arasındaki bağlantıyı da analiz ettiler.

Kuşaslan, ayet-i kerimenin uyandırmak istediği 'empatik farkındalığa' dikkat çekerken, Bediüzzaman'ın 'gafil' hitabıyla da buna benzer bir uyandırmayı amaçladığını dile getirdi. Özellikle ilgili ayetlerin ortasına doğru yer alan 'Rabbim, onlar beni küçüklüğümde nasıl yetiştirdilerse, Sen de onlara öylece merhamet et...' duasının insana kendi acizlik dönemini hatırlatmayı da amaçladığına dikkat çeken Kuşaslan;  kendi acizliğini hatırlamayan insana 'gafil' denmesinin ve öncesinde 'bir amel-mande veya âciz' vurgularının yapılmasının;  "Farkedemediğin birşeyler var, onları farket ve ihtiyarlara hakettikleri hürmeti göster!" nasihatini de içerdiğini ifade etti.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...