Abdulhamid Han İç Savaşı Nasıl Önledi?

Abdulhamid Han içsavaşı nasıl önledi?

Eğer Sultan Abdulhamid, Hassa Ordusu'na "Karşı koyun!" emri verseydi, İstanbul uzun sürecek bir içsavaşa sahne olabilirdi.

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Tarih İçinde Bediüzzaman programında Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Âdem Ölmez ve Mehmet Akif Memmi; her hafta yakın tarihin bir sahnesini Bediüzzaman'ın hayatı paralelinde analize tâbi tutuyorlar. Programda bu hafta, Ölmez ve Memmi, 31 Mart Olayı'nı ve '31 Mart Olayı sırasında Bediüzzaman'ın duruşunu' konuştular...

Hareket Ordusu'nun İstanbul'a yaklaşmasıyla 31 Mart Olayı'na katılan veya destekleyen Hassa Ordusu mensuplarının silahlı direnişe geçmeye niyetlendiğini belirten Ölmez; ancak başta Harbiye Nazırı Gazi Ethem Paşa ve Sultan II. Abdulhamid olmak üzere, tüm ulema ve devlet ricalinin bu içsavaşa dönüşebilecek çatışmayı engellemeye çalıştıklarını ifade etti. Özellikle Gazi Ethem Paşa ve ulemanın bir bir bütün kışlaları dolaşarak oradaki komutanlara direnmeme ve teslim olma nasihati ettiklerini belirten Ölmez; bu olgun tavrın Osmanlı'yı büyük bir içsavaştan döndürdüğünü dile getirdi.

Sayısı onbini bulan Hassa Ordusu mensuplarının Sultan Abdulhamid'e kadar giderek "Kışlalarımıza kadar geldiler, hâlâ karşı koymayacak mıyız?" diye sitemlerde bulunduklarını aktaran Ölmez; buna rağmen Sultan Abdulhamid'in, kendi başına gelecek felaketleri de göze alarak, devletin selameti için, şahsının uğratılabileceği zararlara razı olduğunu, bu sayede çok uzun sürebilecek ve çok masumların da telef olabileceği bir savaştan İstanbul'un kurtulduğunu sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...