Zikir Kalpte Olanı Sağlamlaştırmaktır

Emine Demirtaş Sirkecioğlu ve Kenan Demirtaş’ın birlikte hazırlayıp sundukları Kavram Atölyesi programında bu hafta zikir kelimesi üzerinden “tezkir”, “tezekkür” ,“tahattur” ve “tefekkür” kelimelerinin anlamları ve bu kelimelerin İslam literatüründeki kullanım şekilleri konuşuldu.

Zikir kelimesinin  İslam literatüründe çok önemli bir yeri olduğunu ifade eden Kenan Demirtaş, “Zikir kelimesi 'beyan etme' anlamına gelir. Zikir kalpte olanı sağlamlaştırmak için tekrar etmektir” dedi.

 

Gerçek Tefekkür Allah’ı Tanıtmaya Vesile Olandır

Tefekkürü ise fikir mekanizmasını zorlayarak yeni bir marifet elde etme durumu olarak açıklayan Kenan Demirtaş, “Un, şeker ve suyu karıştırıp, ocakta pişirerek helva yapıyoruz ve yeni bir şey ortaya çıkarmış oluyoruz. İşte bu helva yapma hadisesi gibi insanda verileri, bilgileri alıyor, karıyor ve yeni bir şey ortaya çıkartıyor yani tefekkür etmiş oluyor” dedi.

Asıl tefekkürün ise Allah’ı tanıtmaya vesile olan tefekkür olduğunu ifade eden Demirtaş, “Bir senelik nafile ibadetten hayırlı olan tefekkür Allah’ı hatırlatandır ve tefekkür, tezekkürü de fikri de tahatturu da içine alan daha geniş kapsamlı bir ameldir” dedi.

 

Haber:  Hatice Meryem Akovalı

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...