İslam Devletçi Bir Din mi?

İslam 'devletçi' bir din mi?

Ne 'devletçilik' doğru ne de 'devletsizlik...' İslam'ın ve fıtratın bizi yönlendirdiği noktada hadd-i vasatı temsil eden bir 'devletlilik' hali var.

Her pazartesi TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan Alternatif Bakış programında bu hafta, araştırmacı-yazar Metin Karabaşoğlu, Şener Boztaş'ın "İslam nasıl bir yönetim biçimi istiyor?" temalı sorularını yanıtladı.

İslam'da devlet meselesi ele alınırken bir ayrıma özellikle dikkat çekmek gerektiğini belirten Karabaşoğlu; ne devleti sorgulanmaz bir hale getiren 'devletçilik'in ne de toplumu adalet ve hizmet arayamaz/sorgulamayaz hale getiren 'devletsizliğin' İslam'a ve fıtrata uygun olmayacağını; bu noktada hadd-i vasatı tarifin 'devletlilik' ekseninde yapılabileceğini ifade etti.

Günümüzde her iki uçta da aşırıya giden, ifrat/tefrit söylemler duyduğumuzu belirten Karabaşoğlu; müminlerin ise, bu uçların gerilimine kapılmayarak, ne devletsizlik ne de devletçilik yapmadan, 'yanlışları sorgulanabildiği kadar doğruları da desteklenebilir, hataları eleştirilebildiği kadar hizmetleri de takdir edilebilir' bir devlet-halk ilişkisi kurması gerektiğini dile getirdi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...