Risale-i Nur'un Diğer Tefsirlerden Farkı Ne?

 

Risale-i Nur'un diğer tefsirlerden farkı ne?

"Said Nursî'yi, Kur'an'la olan alakasını, tefsir anlayışını daha iyi kavramak için hem dönemini iyi anlamak lazım hem de çağdaşlarına bakmak lazım. Bu açıdan baktığımızda, o dönemde iki tane çok önemli tefsir yönelişiyle karşı karşıyayız."

Her pazartesi TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan Alternatif Bakış programında bu hafta yazar Metin Karabaşoğlu, ilahiyatçı Kenan Demirtaş, ilahiyatçı İshak Özgel, Said Nursî'nin 55. vefat yıldönümü münasebetiyle 'Bediüzzaman'ın ve Risale-i Nur külliyatının Türkiye ve âlem-i İslam adına önemini' ve tefsir geleneğindeki yerini konuştular.

Boztaş'ın; Bediüzzaman'ın Ağrı dağının parçalandığını gördüğü rüyasını anımsatarak; "Kur'an'ın etrafındaki surların yıkılması ve Kur'an'ın kendini müdafaa etmesi ne demektir?" şeklindeki sorusu üzerine Özgel, Nur külliyatının telif edildiği dönemin müslüman sosyolojisini ve psikolojisini de hatırlatarak şunları söyledi:

"Bu hikaye aslında o dönemi de temsil eden bir mahiyete sahip. Neden? Said Nursî'yi, Kur'an'la olan alakasını, tefsir anlayışını daha iyi kavramak için hem dönemini iyi anlamak lazım, hem de çağdaşlarına bakmak lazım. Bu açıdan baktığımızda, o dönemde iki tane çok önemli tefsir yönelişiyle karşı karşıyayız. Bunlardan bir tanesi; Kur'an'ın mesajının doğrudan insanlara aktarılması, yani sosyolojik tefsir. İkincisi ise; Kur'an'ın Allah kelamı olduğuna hem Batılıları, hem de Batılıların çeşitli eleştirileriyle karşılaşmış olan müslümanları yeniden inandırmak. Ve orada mutmain bir kalp oluşturmak. Bu da bilimsel tefsir ekolü.

Kur'an'ın varlığı, bir medeniyetin varlığıdır. Bir düşüncenin varlığıdır. Dolayısıyla onu çekip çıkardığınız zaman, yerinde başka düşünceler ve başka yaşantılar yer alacaktır. Buna karşı en güçlü savunma, yeniden insanları Kur'an'ın mesajıyla karşı karşıya getirmektir. İşte burada Üstadın yeniden medeniyetin özüne, düşüncenin odağına, sosyal hayatın belirleyici unsuru olarak Kur'an'ı koyma çabası olduğunu görüyoruz. Aslında 'Risale-i Nur nedir?' dediğimizde de bu iki unsurla meseleye bakmamız lazım. Yani Risale-i Nur'un bir tefsir olarak diğer tefsirlerden farklılığı da bu iki uçta kendisini gösterir..."

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...