Ulus-Devletler Haddini Aşmış, Bir Çeşit 'Rab'liğe Soyunmuştur!

Ulus-devletler haddini aşmış, bir çeşit 'Rab'liğe soyunmuştur!

Hukukçu Ömer Faruk Uysal, TV111'de yayınlanan Alternatif Bakış programında, "Alevi açılımında gelişme kaydetmek adına, hangi somut adımlar atılmalı?" sorusu tartışılırken, aslında Türkiye'de demokratikleşme ve özgürlük adına atılması gereken tüm adımların, 'ulus-devlet kodlarından kurtulmak'ta somutlaştığını ifade etti.

Türkiye'de yakın tarihte yaşanılan tüm baskıların ve acıların benzer şekillerde bütün ulus-devletlerde yaşandığını söyleyen Uysal; aslında zihniyet olarak ulus-devletçiliğin bir çeşit 'Rabliğe soyunma' içeriği taşıdığını belirtti. Bunun İtalya, Fransa vs. tüm ülkelerde önce devleti kurup, sonra o devlete uygun bir toplum oluşturmak, hâşâ, bir nevi 'bir toplum yaratmak' çabası olduğunu belirten Uysal; bu dengesiz kodun 'kendi insanını yaratma' çabasıyla toplumdaki tüm farklılıkları törpülediğini, dolayısıyla giderilmez derin yaralar açtığını ifade etti.

Türkiye'de de daha güzel, daha demokratik, daha özgürlükçü günlere uyanmanın ancak Cumhuriyet yolculuğunun başındaki ulus-devlet kodlarından kurtulmakla olabileceğinin altını çizen Uysal, hedeflenmesi gerekenin benzer insanlardan bir toplum oluşturmak değil, 'farklılıklara rağmen beraber yaşamanın yollarını bulmak' olduğunu belirtti.

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...