Allah Neden Mutlak Olmalı?

Allah neden mutlak olmalı?

"İnsana dair şeyler, inanılmaz şekilde, çok uzak yerlerdeki şeylerle de bağlantılı, içindeki gözle görülmez detaylarla da bağlantılı; bir tasarrufumuz olmadığını buradan da anlayabiliyoruz."

Her salı TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan Düşünce Okulu programında, Mesnevî-i Nuriye'den bir bölüm, müzakereli okumalar eşliğinde İstanbul Düşünce Okulu ekibince masaya yatırılıyor.  Bu haftaki bölümde de programcılardan Halil Kiracı, varlığın birbiriyle irtibatı üzerinden yaratıcının mutlaklığının mecburiliği üzerine ilginç tesbitlerde bulundu.

Bir çiçeğin açması hadisesinde bile galaksilerden güneşe, güneşten toprağın altındaki minerallere müthiş bir dengenin ve birlikteliğin hüküm sürdüğünü ve bu birlikteliğin şart olduğunu belirten Kiracı; buna benzer her bir fiil için milyonlarca etkenin biraraya gelmesi ve beraber hareket etmesi gerektiğini, bunun da elbette tasarrufu mutlak olan Zat'tan yani kudreti ve ilmi mutlak bir Allah'tan haber verdiğini ifade etti.

İnsanın görünürde diğer varlıklardan daha üst bir tasarruf sahibi olduğuna dikkat çeken Kiracı; fakat insanın bu görünürdeki tasarrufunun dahi mutlak olmadığını, elinin ulaştığı yere kadar ancak tesir edebildiğini, yaratılanların en sanatlısı kabul edilebilecek insanda durum buyken, hiçbir fiilin Allah'tan başkasının mutlak tasarrufu dışında yapılabilir olamayacağını dile getirdi. Aynı şekilde varlıkta tasarrufu görünen kudret ve hikmetin de böylesi bir mutlaklık istediğini belirten Kiracı; varlığın yaratılışındaki israfsızlığın da bizi bu noktaya götürdüğünü sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...