'İhlas-İktisat' Ölçüsünde Fetullahçılık Risale-i Nur Mesleğinden Ayrılmıştır

TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan Alternatif Bakış Özel'de, yazar Metin Karabaşoğlu, Şener Boztaş'ın "Risale-i Nur mesleği ve Fettullahçılığın farkları" üzerine sorularını cevapladı. Bu farklardan birisinin de iktisat-ihlas arasındaki bağlantıyı koruyamamaktan kaynaklandığına dikkat çeken Karabaşoğlu; bu noktada Fettullahçılığın belirgin bir şekilde Risale-i Nur mesleğinden ayrıldığını ifade etti:

"Bediüzzaman en ufak bir hediyeyi bile kabul etmiyor. İktisat Risalesi diye bir eser yazmış, malum. Ki manidardır: İktisat Risalesi 19. Lem'a. Birinci İhlas Risalesi 20. Lem'a. İkinci İhlas Risalesi 21. Lem'a... Kastamonu Lahikası'ndaki bir mektupta ne diyor: "İhlas ve İktisat Lem'alarını beraber okuyun!" Bu aslında başlıbaşına bir ders bizler için. İktisat noktasında sorun varsa, yani maddi menfaat ve parayla imtihanında sorunun varsa, ihlas sorunu yaşarsın. Zaten 21. Lem'a'da 'İhlası kıran sebepler...' derken söylediği birinci şey;  'Menfaat-i maddiye cihetinden gelen rekabet, yavaş yavaş ihlâsı kırar. Hem netice-i hizmeti de zedeler. Hem o maddî menfaati de kaçırır.' Sonrasını 29. Mektup 6. Kısım'a havale ediyor. Orada, 6. Kısım'da ne görüyoruz: İhlası kıran sebeplerden birisi olarak 'tamahkârlık' karşımıza çıkıyor."

Analizin devamında Fettullahçılığın her iki boyutta da bu tehlikeye açık (hatta eğilimli) olduğuna dikkat çeken Şener Boztaş da; hem bireysel anlamda hem de örgütün/cemaatin menfaatleri-devamlılığı anlamında Fettullahçıların 'tamahkârlığı' meşru ve gerekli gördüklerinin altını çizdi. Son zamanlarda yaşananların biraz da bununla ilgili olduğuna vurgu yapan Boztaş; iktisat ve ihlas ilişkisinin ne kadar önemli olduğunun bu vesileyle tekrar görüldüğünü ifade etti:

"Bu durum aslında Fethullahçı bir şahsın bireysel olarak yaşayabileceği bir durum olmakla birlikte, o yapının kendi genel karakteri de böyle. Bireysel olarak tamahkârlık gösterebildikleri gibi, cemaat veya örgütlerinin menfaatleri için de bu tamahkârlığı gösteriyorlar. Yaşanılanlar biraz da bundan..."

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...