Abdulhamid, Kazaklardan Nasıl Etkilendi?

Abdulhamid, Kazaklardan nasıl etkilendi?

93 Harbi'nde Osmanlı'ya büyük kayıplar yaşatan Kazak birlikleri, Osmanlı'ya da benzeri bir askerî yapı kurma fikrini vermişti.

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Tarih İçinde Bediüzzaman programında Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Âdem Ölmez ve Mehmet Akif Memmi; II. Abdulhamid döneminde Hamidiye Alayları'nı, ortaya çıkış nedenlerini ve orta/uzun vadede Kürdistan coğrafyasına etkilerini konuştular.

Ölmez, Hamidiye Alayları'nın kurulması fikrinin ilk kez, bir dönem Petersburg büyükelçiliği de yapan, Şakir Paşa tarafından ortaya atıldığını; Petersburg'da görevli olduğu dönemde Rusların Kazak birliklerini inceleyen Şakir Paşa'nın bunun bir benzerini Osmanlı coğrafyasında başarabileceklerini düşündüğünü belirtti.

Özellikle 93 Harbi'nden Osmanlı'nın bu Kazak birliklerinin gücünü bildiğini ifade eden Ölmez; bu birliklerin genelde göçebe topluluklardan oluşturulduğunu, onlardan öncü birlikler yapılarak düşman gruplarını yıpratmakta kullanıldıklarını dile getirdi.

O dönem için sadece Rusya'da değil, İran'da da böylesi aşiret birliklerinin olduğunu belirten Ölmez; aslında Osmanlı'nın bu noktada Hamidiye Alayları'nı onlardan model alarak ve sınırlardaki güvenlik sorunlarına böylesi bir çözüm getirebilmeyi düşünerek geliştirdiğini ifade etti.

II. Abdulhamid'in de bu fikre sıcak bakarak destek verdiğini belirten Ölmez; 1890'larda yayımlanan Hamidiye Hafif Süvari Alayları Nizamnamesi ile bunun ilk adımının da atıldığını sözlerine ekledi.

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...