Bediüzzaman, Derviş Vahdetî'yi Neden Uyardı?

Bediüzzaman, Derviş Vahdetî'yi neden uyardı?

31 Mart Olayı eğer Bediüzzaman'ın önleyebileceği bir olay olsaydı, önlerdi. Düzeltmeyeceği bir olay olduğu için çekilmek zorunda kaldı.

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Tarih İçinde Bediüzzaman programında Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Âdem Ölmez ve Mehmet Akif Memmi; 31 Mart Olayı'nı ve '31 Mart sırasında Bediüzzaman'ın duruşunu' konuştular. Memmi'nin '31 Mart Olayı sırasında Bediüzzaman'ın tavrı' hakkındaki bir sorusu üzerine Ölmez şunları söyledi:

"Derviş Vahdetî'nin sınır tanımayan, kışkırtıcı üslûbu Bediüzzaman'ı rahatsız etmişti. Aynı gazete yazıyor olması, onunla aynı paralelde olduğu anlamına gelmiyor. Kuşkusuz bazı ortak değerleri var, ama farklı değerlendirmeleri de var.

Mesela "Edipler edepli olmalı!" diyerek onu ikaz edecektir Bediüzzaman aynı günlerde. Aşırı gitmemesini, kışkırtmamasını isteyecektir. 31 Mart Olayı eğer Bediüzzaman'ın düzeltebileceği bir olay olsaydı, önlerdi. Düzeltmeyeceği bir olay olduğu için çekilmek zorunda kaldı."

Bu noktada, Derviş Vahdetî ile böylesi farklı bir duruşa sahip olmasına ve bunu yazdıklarıyla/söylemiyle göstermesine rağmen sonraki dönem tarihçilerinin Said Nursî ismini Derviş Vahdetî ismiyle birlikte anmasının maksatlı olduğunu; bu durumun, 31 Mart Olayı'nı 'irtica ile özdeşleştirme' çabasının bir parçası olarak okunması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...