Bediüzzaman Neden Aşkı Değil Şefkati Seçti?

 

Her hafta çarşamba günleri TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan ve Risale metinleri ekseninde dinî kavramları tefekkür eden Kavram Atölyesi'nde bu hafta İlahiyatçı Kenan Demirtaş ve Emine Demirtaş Sirkecioğlu, 'şefkat' ve onunla bağlantılı olarak 'aşk' kavramlaştırmaları üzerine analizlerde bulundular.

Şefkatin, Bediüzzaman'ın, kendi mesleğinin dört esasından, dört basamağından birisi olarak gördüğü, bu nedenle Risale metinlerinde kendisine çokça vurgu yaptığı bir kavram olduğunu dile getiren Demirtaş; bu açıdan şefkatin tanımına dair Risale metinlerinden çokça istifade edebilmenin, çokça örnek bulabilmenin mümkün olduğunu dile getirdi.

Şefkatin sevgiden ayrımının net çizgilerle anlaşılmasının ancak üç boyutunun kavranmasıyla mümkün olabileceğine dikkat çeken Demirtaş; bu üç boyutun da '1) karşılık beklemeyen ikram 2) himaye 3) çıkarı olmayan sevgi' olduğunu ifade etti. Risale metinlerinde de Bediüzzaman'ın şefkatin bu üç boyutuna vurgu yaptığını belirten Demirtaş; çokça karıştırılan aşk ve şefkat kavramlarının arasındaki ayrımın da yine bu üç boyutun analiziyle mümkün olabileceğini dile getirdi.

İzahlarının içinde annelerin evlatlarına duydukları sevgiyi ve buna dair örnekleri analiz eden Demirtaş; anne ve çocuğu arasındaki ilişkinin detaylarına inildiğinde şefkatin aşktan daha temiz, daha saf, daha çıkarsız, daha güçlü bir duygu olduğunun görüldüğünü ve bu yüzden de Bediüzzaman'ın Kur'an mesleğine onu daha uygun gördüğünü sözlerine ekledi.

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...