Abdulkadir Badıllı'yı Rahmetle Anıyoruz

Abdulkadir Badıllı Ağabey Vefat Etti

Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin talebelerinden Abdülkadir Badıllı ağabey Hakkın rahmetine kavuştu.

Uzun süredir hastalığı nedeniyle tedavi gören Badıllı ağabey, Ankara Gazi Üniversitesi Hastanesinde yoğun bakımda yatmaktaydı.

Risale Haber'e konuşan oğlu Said Badıllı, cenaze namazının yarın (Cumartesi) Şanlıurfa'da kılınacağını söyledi.

 

Badıllı ağabey Nur talebelerinin hafızasıydı

Abdulkadir Badıllı, Kürt kimliğinin ve Nur talebeliğinin hakkını vermiş, her iki anlamda da bölgesinde büyük bir denge unsuru olmuştur. Tarihçe konusunda yaptığı çalışmalar ise, Bediüzzaman ve yakın tarih üzerine çalışan bütün tarihçilerin anakaynaklarından birisidir.

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Tarih İçinde Bediüzzaman programında Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Âdem Ölmez ve Mehmet Akif Memmi, bugün rahmet-i Rahman'a uğurladığımız Abdulkadir Badıllı ağabeyi ve onun Bediüzzaman'ın tarihçesiyle ilgili çalışmalara yaptığı katkıyı konuştular.

 

Bütün tarihçiler ona teşekkür borçlu

Abdulkadir Badıllı'ya Bediüzzaman'ın meslek ve meşrebinde hareket eden herkesin ve özelde Bediüzzaman'ın hayatı üzerine çalışmalar yapan tarihçilerin bir teşekkür borçlu olduğunu dile getiren Ölmez; kendisinin de bir dönem Badıllı ağabeyle aynı şehirde yaşadığını ve Nur talebesi bir tarihçi olarak sık sık görüştüğünü anlattı.

Bugün Bediüzzaman'ın hayatına dair en kapsamlı, en belgeli ve en sağlıklı çalışmanın Badıllı ağabeyin Mufassal Tarihçe'si olduğuna dikkat çeken Ölmez; Bediüzzaman adına bir çalışma yapmayı düşünen herkesin bakmadan geçmeyeceği, bakıp bakmadığına göre çalışmasının sağlığının sınanabileceği bir eser olduğunun altını çizdi.

 

Kürt ve Türk kardeşliğinin denge unsuruydu

Bediüzzaman'la ilk görüşmesinde 'Kürt uşağı' iltifatına mazhar olan Badıllı ağabeyin, tamamen fıtrî bir saikle kendisini ilme adadığını ve bu noktada akademisyenlerin bile onun bilgisine, derinliğine hayran kaldığını dile getiren Ölmez; Badıllı ağabeyin aynı zamanda kendi bölgesinde Bediüzzaman'ın uhuvvet ve müsbet hareket ilkelerine göre yaşayarak herkes için, tüm Kürtler ve Türkler adına bir denge unsuru olduğunu dile getirdi.

Badıllı ağabeyin, Mufassal Tarihçe üzerine yeniden bir çalışma yapmayı planladığını da kendisine aktardığını söyleyen Ölmez;  vefatından sonra inşaallah talebelerinin onun ilmî mirasının yarım kalmamasını ve arşivlerinin korunmasını sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Biz de TV111 olarak Abdulkadir Badıllı ağabeye binler rahmet diliyor, mekanı cennet olsun diyoruz.

 

Abdulkadir Badıllı kimdir?

1936'da Şanlıurfa'ya bağlı Şeyhzeliha köyünde dünya geldi. 1953 yılında Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerini ziyaret etti ve Bediüzzaman onu talebeliğe kabul etti. 1953'ten bügüne kadar hayatını Bediüzzaman ve Risale-i Nur üzerine araştırmalara adamıştır. Harran Üniversitesi tarafından kendisine fahri doktora ünvanı verilmiştir. Arapça, Farsça, Osmanlıca ve Kürtçe biliyor. Urfa'daki mekânı bir Bediüzzaman arşiv hanesi gibi kullanılmıştır. Bediüzzaman Hazretlerine pekçok kıymetli eşya ve bu arada Mevlana Halid-i Bağdadi Hazretlerinin de meşhur cübbesi orada bulunmaktadır.

 

Eserleri

Üç ciltlik Mufassal Tarihçe, Risale-i Nurun Kudsî Kaynakları, İşaratü'l-İ'caz Tercümesi, Mesnevi-yi Nuriye Tercümesi, Bediüzzaman ve Din Tılsımları, İslam Kardeşligi İçinde Türk-Kürt İlişkileri, Güneş Üflemekle Sönmez, Risale-i Nur'da Cuma Hutbeleri...

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...