Ahlak Neden Bozulur?

Ahlak neden bozulur?

Yaptığı herşeyde asıl sahip olarak kendisi gören insan, mülke bakışındaki bu sapmanın yansımalarını hayatındaki kötü eğilimlerle gösterir.

TV111 ekranlarında her perşembe izleyicisiyle buluşan Bir Niyet Bir Tasavvur programında, Melahat Güler ve Nurender Kuşaslan, Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin Onsekizinci Söz isimli eserinden hareketle 'nefsin hastalıklarını' ve 'bu hastalıkların nasıl tedavi edilebileceğini' konuştular. Güler'in; 'bu manevî hastalıkların kaynağının ne olduğu' ve 'ne noktadaki yanlış veya yanlışlarımızın bizi böylesi manevi sapmalara götürdüğü' sorusu üzerine Kuşaslan, insandaki 'sahipleniş hatalarına dikkat çeken' şu açıklamalarda bulundu:

"Burada Bediüzzaman'ın Onsekizinci Söz'deki şu ifadelerine dikkat etmeliyiz:

'Eğer binler meyve veren incirin menşei olan küçücük bir çekirdeği ve yüz salkım ona takılan üzümün siyah kurucuk çubuğu, bütün o meyveleri, o salkımları kendi hünerleri olduğu ve onlardan istifade edenler o çubuğa, o çekirdeğe medih ve hürmet etmek lâzım olduğu hak bir dâvâ ise, senin dahi sana yüklenen nimetler için fahre, gurura belki bir hakkın var.'

İnsan, Cenab-ı Hakkın Hayy ism-i şerifine mazhar olmuştur. Hayy ism-i şerifine mazhariyetle ona çok güzel bir cismanî vücud verilmiştir. Ruh verilmiştir. Buna bağlı olarak akıl, hayal ve bunlar gibi başka kullanabileceği istidatlar/cihazatlar verilmiştir. Kişi eğer bütün bu istidatları, bu âletleri, bu cihazatları kendi malı olarak görecek olsa ve bu hususiyetleri kullanarak ortaya birtakım medeniyeti terakki ettirecek, şeyler/ürünler çıkaracak olsa... Uçak gibi, gemi gibi, tren gibi... 'Bütün bunlar benim malımdır, ben yaptım!' dese, o zaman işte hakikatten uzaklaştığı için, tefekkür ve şükür boyutlarından uzaklaştığı için, farkında olmadan gizli şirk diye tarif ettiğimiz sapmanın kapılarını aralayacaktır."

Devamında ahlakî sapmaların da böylesi 'sahipleniş' hatalarından kaynaklandığını belirten Kuşaslan; insandaki mülk algısına dönük böylesi kırılmaların/başkalaşmaların amellere ve hayata dönük de günahlara/sapmalara sebep olabileceğini sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...