Allah'ı Neden Bu Dünyada Göremiyoruz?

Allah'ı neden bu dünyada göremiyoruz?

TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan Düşe Kalka Muhabbet programında her hafta birbirinden ilginç sorulara cevaplar aranıyor. Zübeyir Tercan ve Abdurreşid Şahin'in hazırlayıp sunduğu programda bu hafta; "Allah, neden kendisini bu dünyada bizden gizliyor?" sorusuna cevap arandı.

Şahin'in Tercan'ın sualleri eşliğinde cevapları kovaladığı; Tercan'ın ise yeri geldiğinde itiraz, yeri geldiğinde ise katılımlarıyla cevapları kemale zorladığı Düşe Kalka Muhabbet'te, 'gölge ve ışık' örneklemesi 'haftanın sorusuna' cevap vermede kilit bir öneme sahipti.

Allah'a iman etmenin, Kur'an'da, 'gayba iman etmekle' özdeşleştirildiğine dikkat çeken Şahin; bu yönüyle Allah'ın her zaman insan için gayb kalacağının bilincinde olunması gerektiğinin altını çizdi. İnsanın bilişi ve bu bilişin sınırlılığına vurgu yapan Şahin, birşeyin zıttı olmadan ve bu zıtlık arasında bir derecelendirme yapmadan insanın 'hakikati' kavramakta zorlanacağını; bu anlamda Allah'ın, zatını gösterek değil, ama isimlerini ve sıfatlarını eşyada gölgeli bir şekilde tecelli ettirerek kendisini gösterdiğini ifade etti.

Bunu sinemadaki görüşümüzle örneklendirebileceğimizi belirten Şahin, aslında gördüğümüzün oradaki gölgeler veya şekiller değil ışık olduğunu, daha doğrusu daha az ışık ve daha çok ışık arasında birşeyler görerek bir derecelendirme yaptığımızı; görülenin her halukârda ışık olmasına rağmen bize gölgenin de görülüyormuş gibi geldiğini ifade etti.

Mutlak bir ışıkla insanın gözlerinin görmez hale geleceğine de dikkat çeken Şahin, insanın dünyadaki bilişinin böylesi gölgelere muhtaç olduğunu belirtti. Cennette ise daha az gölgeli veya gölgesiz bir görüşle Cemalullah'ı seyredeceğimize vurgu yapan Şahin, bu dünyadaki bilişin cennetteki bilişe bir hazırlık mesabesinde olduğunu sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...