Aşk Nasıl Körleştirir?

 

Her hafta çarşamba günleri TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan ve Risale metinleri ekseninde dinî kavramları tefekkür eden Kavram Atölyesi'nde bu hafta İlahiyatçı Kenan Demirtaş ve Emine Demirtaş Sirkecioğlu, 'şefkat' ve onunla bağlantılı olarak 'aşk' kavramlaştırmaları üzerine analizlerde bulundular.

Kulluğun ekseni olarak aşktan ziyade şefkate vurgu yapan ikili; Bediüzzaman'ın da kulluk eksenini tasavvuftan farklı olarak aşka değil şefkate oturttuğuna dikkat çektiler.

Şefkatin kuşatıcılığı, aşkın körleştiriciliği ve her iki hissin tefekkür yeteneğine yansıması üzerinde de duran ikili, bu noktada Bediüzzaman'ın Risale metinlerinde dikkatlerimizi çektiği, 'aşkın nazarını hasrettiğinden gayrısını görmezden gelişini' de müzakere ettiler.

Aşkın tabiatında ve ahlakında böyle (bir yönüyle bencil) bir davranış şekli olduğuna dikkat çeken Kenan Demirtaş; âşık olan insanın, tüm sevgisini âşık olduğu şeye/nesneye/kişiye yoğunlaştırdığı için, gayrısına bakacak bir kuşatıcılığı yitirdiğine vurgu yaptı. Kuşatıcılığın yokolmasının ise tefekkürün genişliğine/dengesine zarar verdiğini dile getiren Demirtaş; böylesi bir nazarla yapılan fikir yürütmenin de çeşitli algı ve yargı sorunları taşıyacağını ifade etti. Şefkatin, şefkat ettiği şeyde körleşmeye, ondan ötesini görmezden gelmeye meyyal bir his olmadığını dile getiren Demirtaş; böyle olmadığından dolayı şefkatin dünyayı algılamada ve tefekkür etmede daha sağlıklı bir zemin teşkil ettiğinin altını çizdi.

Herhangi bir çiçekle aşk ve şefkat eksenli kurulabilecek ilişkilere de örnek veren Demirtaş; sevdiği çiçekte kör olan birisinin ondan başkasına haksızlık etmesinin ve güzelliklerini inkar etmesinin daha kolay olduğunu, ancak çiçeğe yapılacak bir şefkatin, ondan gayrısını da ona kıyas ederek sevmemizi ve korumamızı sağlayacağını sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...