Balkan Savaşı'nda Osmanlı Neden Komutansız Kaldı?

Balkan Savaşı'nda Osmanlı neden komutansız kaldı?

Alaylıların tasfiye edilmesi zamana yayılmadığı için, Osmanlı'ya daha sonra gireceği savaşlarda büyük güçlükler çıkardı.

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Tarih İçinde Bediüzzaman programında Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Âdem Ölmez ve Mehmet Akif Memmi; her hafta yakın tarihin bir sahnesini Bediüzzaman'ın hayatı paralelinde analize tâbi tutuyorlar. Programda bu hafta, Ölmez ve Memmi, 31 Mart Olayı'nı ve '31 Mart Olayı sırasında Bediüzzaman'ın duruşunu' konuştular.

31 Mart Olayı'nın ve ardından gelen Hareket Ordusu müdahalesinin Abdulhamid Han'ın istibdat yönetimine son verdiği kadar, II. Meşrutiyet'le başlayan hürriyet hareketlerine de son verdiğine dikkat çeken Ölmez; bu müdahalenin ardından İttihat ve Terakki yönetiminin bütün ipleri eline geçirdiğini ve kafalarında bekleyen her planı sahada hızla uygulamaya başladıklarını belirtti. Bu reform hareketlerinin en çok ordu ve memur sınıfı içerisinde alaylıların tasfiyesi şeklinde göze çarptığına dikkat çeken Ölmez; ancak iyi niyetle bile yapılmış olsa, bu tasfiyenin, ülkenin daha sonra girdiği Balkan Savaşı'nda ve Birinci Dünya Savaşı'nda komutansız ve yöneticisiz kalmasına neden olduğunu ifade etti.

Zaten Balkan Savaşı'nı tetikleyen veya en azından ortam hazırlayan hadiselerden birisinin de bu alaylı/mektepli gerilimi ve ikiliği olduğuna vurgu yapan Ölmez; bu noktada, mantıklı bir karar olsa da 'alaylıların tasfiyesinin' Osmanlı'yı daha sonraki zamanlarında kötü etkilediğini sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...