Başkanlık Tartışmaları Bir Ayrılık Çıkarma Girişimi mi?

Başkanlık tartışmaları bir ayrılık çıkarma girişimi mi?

Erdoğan'ın, Bakanlar Kurulu'na başkanlık meselesinin bu kadar gündem haline getirilmesi, hükümetle Erdoğan'ın arasını açmaya yönelik olabilir.

Her cumartesi, TV111'de izleyicisiyle buluşan Haftanın Yorumu programında bu hafta, Fethi Çağıl ve hukukçu Safa Mürsel, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bakanlar Kurulu'na başkanlığı' meselesini ve bu mesele hakkında süren tartışmaların detaylarını masaya yatırdılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın meşruiyet ve yetkinin dayandığını merci açısından diğer cumhurbaşkanlarından ayrı bir yerde olduğunun da görmezden gelinmemesi gerektiğine dikkat çeken Mürsel; geçmişteki cumhurbaşkanlarının, anayasal bir hakları olan 'Bakanlar Kurulu'na başkanlık edebilme' yetkilerini kullanmamaları gerekçesi olarak ifade edilen, 'milleti temsil etmedikleri, partiler tarafından seçildikleri' düşüncesinin Erdoğan'ın halkoyuyla seçilmesi nedeniyle şu an bir geçerliliğinin olmadığını da ifade etti.

Bu açıdan bakılırsa, Erdoğan'ın hem anayasal hakkı, hem de milletten aldığı bir yetki olarak yürütmenin başı olduğunu; mevcut hukuksal zeminde onu bu yetkisinden alıkoyabilecek hiçbir haklı gerekçenin de olmadığını belirten Mürsel; bu nedenle şu an bu konuyu tartışmanın hukukî anlamda çok abes kaçtığını dile getirdi.

Bütün bunların arkasında Erdoğan ile hükümetin arasını bozma fikrinin de olabileceğini belirten Mürsel; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın meşru bir yetkisini kavga meselesi haline getirerek, bir açıdan, hükümet içinde farklı düşünen kimseler varsa, onları da gerilimin tarafı haline getirmeye çalışıldığını sözlerine ekledi.

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...