Batı, Dünya Coğrafyasına Ektiğini Biçiyor

Batı, dünya coğrafyasına ektiğini biçiyor

"Batı, geçmiş yüzyıllarda, ihtiyacı olan şeyleri emperyal politikalarla temin etmekte hiç zorlanmadı. Bunu sürdürebilmek için, dünyayı bölüşmek hususunda iki dünya savaşı yaptılar, bugünlere geldiler. Ama toplumların dinamiği yerinde durmuyor. Sömürülen toplumlar süreci sorguluyor."

Her cumartesi, TV111'de izleyicisiyle buluşan Haftanın Yorumu programında bu hafta, Fethi Çağıl ve hukukçu Safa Mürsel, Charlie Hebdo saldırısını, Batı'dan buna verilen tepkileri ve bunun muhtemel siyasi yansımalarını konuştular.

Batı'nın, şimdiye kadar, ihtiyacı olan kaynakları başka coğrafyalardan ve halklardan çeşitli emperyal oyunlarla almakta bir beis görmediğine dikkat çeken Mürsel; ancak son zamanlarda yaşanan ve yazılanların, artık bu toplumların bir uyanış içinde olduğunu, ya kendisini Batı'nın dizginlerinden kurtarmak yoluna gittiğini veyahut (eğer bu mümkün olmazsa) tepkisini başka kanallarla göstermek ihtiyacı içine düştüğünün anlaşıldığını belirtti.

Afrika'da ve Ortadoğu'da, Batı'nın ayak oyunları nedeniyle istediği hür ve bağımsız idareyi sağlayamayan halkların, Batı'ya karşı bir gizli öfke barındırdığına da dikkat çeken Mürsel; böylesi bir öfke birikiminin, bir acının, elbette ilerleyen dönemde istenmeyen patlamaları olabileceğini ve olduğunu, terörün de aslında Batı'nın dünya coğrafyasında yaptığı böylesi suistimallerinin bir geridönüşümü olarak okunabileceğini ifade etti.

Bu anlamda Batı'nın artık emperyal rehavetten sıyrılması gerektiğine dikkat çeken Mürsel; eğer mevcut sistemin yerine yeni ve insancıl bir sistem oturtulmazsa, Batı'nın daha ağır bedeller ödemek zorunda kalabileceğini, bunun ise 'ezilen halkların psikolojisiyle ve sosyolojisiyle' ilgili olabileceğini dile getirdi.

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...