Batı, Özgürlüğü Yeniden Tanımlamak Zorunda!

Batı, özgürlüğü yeniden tanımlamak zorunda!

Farklı kültürleri aşağılamaya yönelik tavırları 'ifade' veya 'düşünce özgürlüğü' çerçevesinde ele almak toplumda bir öfke birikimine neden oluyor.

Her cumartesi, TV111'de izleyicisiyle buluşan Haftanın Yorumu programında bu hafta, Fethi Çağıl ve hukukçu Safa Mürsel, Charlie Hebdo saldırısını, Batı'dan buna verilen tepkileri ve bunun muhtemel siyasi yansımalarını konuştular.

Charlie Hebdo terör saldırısının Batı'yı kendi içinde bir sorgulamaya itmesi gerektiğini de belirten Mürsel; başka kültürlere ve onların kutsallarına hakaret etmeyi 'düşünce özgürlüğü' çerçevesinde bir hak  gibi insanlara dayatan Avrupa'nın; böylesi bir özgürlük tanımının insanlığı götüreceği kötü noktayı, bu üzücü hadisenin ardından daha net öngörmesi gerektiğini ifade etti.

Bugün Fransa gibi ülkelerde neredeyse nüfusun onda birinin müslüman olduğuna dikkat çeken Mürsel; başka kültürlere yönelik aşağılayıcı, tezyif edici, küçümseyici tavırların (bugün ortaya çıkmasa bile) bir öfke birikimine neden olduğunun görüldüğünü ve Charlie Hebdo saldırısına da böylesi bir 'sosyal patlama' gözüyle bakılabileceğini dile getirdi.

Bu noktada başta Papa Francis'in beyanları olmak üzere Avrupa ülkelerinde yapılan bütün açıklamaların önemli olduğunu belirten Mürsel; Batı'nın da özgürlük tanımı üzerine daha fazla düşünmeye başladığının anlaşıldığını ve birlikte yaşamayı daha mümkün kılacak bir çerçevede 'yeni bir özgürlük' anlayışının oluşacağını ümit ettiğini ifade etti.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...