Bediüzzaman, Abdülhamid'e İslam Tarihinden Kimi Örnek Almasını Tavsiye Etti?

TV111'de izleyicisiyle buluşan Alternatif Bakış Özel'de, yazar Metin Karabaşoğlu ve Şener Boztaş, Bediüzzaman ve II. Abdülhamid ilişkisini konuştular. Bediüzzaman'ın Abdülhamid'e o dönemde pekçok tavsiyede bulunduğuna dikkat çeken Karabaşoğlu; bunlardan büyük bir çoğunluğunun İslam tarihinden ve kaynaklarından deliller içerdiğini dile getirdi:

"Meşrutiyetle ilgili konuşurken, Bediüzzaman'ın, Sultan Abdülhamid'e şunu da söylediğini görüyoruz: 'Ömr-ü bâkini Ömer-i Sâni yolunda geçir.' Ömer-i Sâni, yani Ömer b. Abdülaziz. Ne yaptı Ömer-i Sâni? Saltanat sistemi içerisinden geliyordu. Bu şekilde iktidarı elde edebilirdi. Ama 'Hulefa-i Raşidin'den, 'hanedandan geliyor olmak halife olmak için yeterlidir' diye görmedik...' dedi. 'Onlar nasıl biatla ve ümmetin hür iradesiyle seçildilerse ben de öyle seçilmek istiyorum. Kabul ediyorlarsa yöneticileri olurum...' dedi.

Bediüzzaman'ın, meşrutiyeti, saltanattan hilafete dönüşte bir fırsat olarak gördüğünü belirten Karabaşoğlu; Abdülhamid'e yaptığı Ömer-i Sâni tavsiyesinin bu gözle okunması gerektiğini ifade etti:

"Bediüzzaman, meşrutiyetin kabulüyle birlikte hür iradeyle seçilme imkanının kanallarının açıldığını ifade ediyor. Abdülhamid'e 'Nasıl ki Emevî saltanatını Ömer b. Abdülaziz hilafete dönüştürebildiyse, aynısını sen de yapabilirsin!' diyor. Burada da yine İslam tarihi içerisinde yerini göstererek ortaya koyduğu birşey var. Temelleri de son derece yerinde ve sağlam." 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...