Bediüzzaman, II. Abdülhamid'e Ne Söyledi?

Bediüzzaman, II. Abdülhamid'e ne söyledi?

Bediüzzaman, 1907'de İstanbul'a geldiğinde II. Abdülhamid'e medreselerde düşündüğü eğitim reformuna dair bir Layiha sundu.

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Tarih İçinde Bediüzzaman programında Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Âdem Ölmez ve Mehmet Akif Memmi, Bediüzzaman'ın medrese hayatını ve bu hayatın onun eğitim konusundaki düşüncelerine katkılarını konuştular.

Bediüzzaman'ın, Tahir Paşa Konağı'nda geliştirdiği 'eğitime dair reformist fikirleri' anlatmak üzere 1907'de İstanbul'a geldiğini aktaran Doç. Dr. Âdem Ölmez;  ancak burada II. Abdülhamid Han üzerinde beklediği tesiri uyandıramadığına dikkat çekti.

O zamanlar medreselerde hem ulûm-u fenniyenin hem de ulûm-u âliyenin ihmal edildiğine dikkat çeken Ölmez; bu noktada medreselerde yoruma dayalı bilimlerin/ilimlerin tamamına bir mesafe oluştuğunu ve Bediüzzaman'ın da bu düğümü çözmek istediğini dile getirdi.

Ancak medreselerin önemini yeterince kavramayan II. Abdülhamid'in, bizzat Bediüzzaman'la görüştüğü kesin bir şekilde bilinmese de, böyle bir içeriği olan Layiha'sından haberdar olduğunu; zaten Bediüzzaman'ın bu Layiha'yı daha sonra basında da yayınladığını ve insanların dikkatini medreselerde yapılacak bir reforma çekmeye çalıştığını ifade etti.

Fakat ne yazık ki, Bediüzzaman'ın o dönemde yeterince anlaşılamadığını ve bu yüzden çabalarının da yeterli etkiyi oluşturmadığını belirten Ölmez, II. Abdülhamid Han'ın da yapı olarak herkesi dinleyen, ama kafasından geçeni yapan bir iradede olduğunu tesbitlerine ekledi.

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...