Bediüzzaman Kendisini Beraat Ettiren Mahkemeye Neden Kızdı?

Bediüzzaman kendisini beraat ettiren mahkemeye neden kızdı?

Divan-ı Harb-i Örfî'nin hem insanlara suç isnat ediş şekli hem de yargılama şekli birçok sorun barındırıyordu.

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Tarih İçinde Bediüzzaman programında Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Âdem Ölmez ve Mehmet Akif Memmi; her hafta yakın tarihin bir kesitini Bediüzzaman'ın hayatı paralelinde analize tâbi tutuyorlar. Programda bu hafta, Ölmez ve Memmi, 31 Mart Olayı ardından Bediüzzaman'ın İzmit'te tutuklanmasını ve Divan-ı Harb-i Örfî'de yaptığı savunmasını konuştular.

Memmi'nin; "Bediüzzaman, suçsuz bulunduğu halde, neden mahkeme çıkışında o meşhur 'Zalimler için yaşasın cehennem!' cümlesini söylemiştir? Normalde beraat etmesine sevinmesi gerekmez miydi?" şeklindeki sorusu üzerine Ölmez; her ne kadar Bediüzzaman için Divan-ı Harb-i Örfî'deki mahkeme süreci 'suçsuzluğunun ispatı' süreci olsa da, orada yargılanmasının bile onun çok ağırına gittiğini; hayatını adadığı şeylerin tam tersi isnatlarla yargılanmanın, hele Bediüzzaman'ın yapısındaki insanlar için, çok zor birşey olduğunu ifade etti.

Bunun yanısıra, Divan-ı Harb-i Örfî mahkemelerinin insanları tutuklama, suçlama, yargılama ve cezalandırma şekillerinin de sağlıklı/âdil olmadığına Bediüzzaman'ın bu cümleyle dikkat çektiğini belirten Ölmez; bu nedenle bugün dünyadaki tüm mazlumların sloganı haline gelmiş olan "Zalimler için yaşasın cehennem!" ifadesini mahkeme çıkışında haykırdığını sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...