Bediüzzaman Nasıl Bir Muhalefete Karşıydı?

Bediüzzaman nasıl bir muhalefete karşıydı?

"Ayrı ayrı görüşlerin varolması, hatta bu görüşlerin partiler suretinde kurumsallaşması... Bu bir sorun değil. Ama sorun haline gelebiliyor. Nasıl?"

Her pazartesi TV111 ekranında izleyicisiyle buluşan Alternatif Bakış programında, bu hafta, araştırmacı-yazar Metin Karabaşoğlu ve hukukçu Ömer Faruk Uysal; Şener Boztaş'ın 'İslam'da muhalefet ve sınırları' hakkındaki sorularını yanıtladılar.

Rüyada Bir Hitabe'de geçen;

"Dedim: Bizdekilerde hutut-u efkâr telâki için mütemayilen imtidada bedel, münharifen gittiğinden, nokta-i telâki vatanda, belki kürede görülmüyor. Vücut-adem gibi, birinin vücudu ötekinin ademini ister..."

bahsinden hareketle Boztaş'ın; "Bediüzzaman'ın muhalefete ve muhalif olmaya bakışı nasıl olmuştur?" sorusu üzerine Karabaşoğlu; Bediüzzaman'ın "Şeytanın ve siyasetin şerrinden Allah'a sığınırım..." dediği zamanın aslında Rüyada Bir Hitabe'nin de yazıldığı 1919 senesi İstanbul'u olduğunu, ancak genelde bu sözün söylediği tarih ve ortamın CHP dönemiyle ilişkilendirilerek düşünüldüğünü dile getirdi.

O dönemde dindarlığıyla da önplana çıkmış bazı isimlerin, sahip oldukları siyasi tarafgirlik nedeniyle, melek gibi insanları dahi (muhalif oldukları için) şeytan yerine koyabildiklerini; bunun karşısında ise, sırf kendilerine siyaseten yakın bulduklarından dolayı İngilizleri 'İslam'ın kurtarıcısı' gibi lanse edebildiklerini dile getiren Karabaşoğlu; böylesi bir tarafgirliğin hastalık olduğunu, Bediüzzaman'ın da ilgili cümleyle buna dikkat çektiğini ifade etti.

Halbuki muhalefetin ve müzakerenin yanlışların giderilmesi ve ortak noktaların arttırılması için yapılması gereken birşey olduğuna vurgu yapan Karabaşoğlu; tarafgirlik ortamındaki muhalefetin ve müzakerenin ise tefrikayı arttırmak ve yanlışları çoğaltmak amacıyla yapıldığını, bu nedenle de beklenen faydayı vermediğini ifade etti. İslam'ın muhalefete değil, bu şekilde ayrılık noktalarını arttıran bir muhalefete sıcak bakmadığını belirten Karabaşoğlu; doğru olanınsa hakikate ulaşmak ve ittifak etmek için sarfedilen bir çaba olacağını sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...