Bediüzzaman Papa'ya Mektup Gönderdi mi?

TV111'de izleyicisiyle buluşan Alternatif Bakış Özel'de, yazar Metin Karabaşoğlu ve Şener Boztaş, Bediüzzaman ve Risale-i Nur hakkındaki iddialara cevaplar verdiler. Bu iddialardan birisinin de Bediüzzaman'ın papalığa mektubu(!) üzerine bina edildiğini belirten ikili, halbuki Bediüzzaman'ın papalığa mektup değil 'kitap' gönderdiğine dikkat çektiler:

"Selahaddin diye bir talebesi var. Üstada soruyor: 'Ben böyle birşey göndereyim mi?' 'Gönder' diyor Üstad. Şu da değil yani: Bediüzzaman 'Alın şu Zülfikar'ı, gönderin mutlaka papalığa!' demiyor. İzin veriyor sadece. Talebesi de İstanbul'daki temsilciliği üzerinden gönderiyor. Emirdağ Lahikası'nda var. Papalıktan bir cevap geliyor 'Zülfikar nam eserinizi aldık...' diye. Basit, resmi bir cevap. Yani orada Bediüzzaman bu eserin gönderilmesini emretmiş değil. Bir talebesi kendince böyle birşey düşünmüş. O da mahsur görmemiş."

Problemin papalığa mektup gönderilmesinden değil, o mektubun üslûbundan kaynaklandığını belirten Metin Karabaşoğlu; Fetullah Gülen'in papalığa gönderdiği mektup üzerinden Bediüzzaman'a yöneltilecek eleştirinin haksızlığına dikkat çekti:

"Aleyhissalatuvesselam, Hristiyan Heraklius'a mektup göndermedi mi? Mukavkısa mektup göndermedi mi? Necaşi'ye mektup göndermedi mi? Gönderdi ve İslam'a davet etti. Kisra'ya da gönderdi. Mektup göndermek sorun değildir. Mektubun içeriğine bakarız. Fetullah Gülen'in mektubu sorunludur. Mektup gönderdiği için sorunlu değildir. Müslüman izzetine ve davetine yakışmadığı için sorunludur. Bizatihi mektup göndermek problemli değildir. Kaldı ki; Bediüzzaman mektup göndermemiştir. Gönderse, Bediüzzaman 'Bediüzzamanca' mektup gönderir. Fethullah Gülen üslûbuyla göndermez."

Açıklamalarının devamında Zülfikar Risalesi'nin mahiyetinden de bahseden Karabaşoğlu; konuya dair birazcık araştırma yapıldığında Bediüzzaman'ın Zülfikar Risalesi'ni göndermesiyle Fetullah Gülen'in papalığa gönderdiği mektup arasında hiçbir ilginin bulunmadığının görüleceğini ifade etti:

"Zülfikar nedir? Haşre, Kur'an'ın mucizeliğine ve Efendimiz aleyhissalatuvesselamın nübüvvetine dair eserlerin toplandığı bir mecmuadır. Yani Bediüzzaman'ın talebesi Selahaddin'in papalığa gönderdiği Zülfikar mecmuasında ne var? 1) Öldükten sonra diriliş ve özelde cismani diriliş. Hristiyanlıkta cismani haşir yoktur. Cismani dirilişi Kur'an'dan delillerle isbatlayan Haşir Risalesi var bu kitapta.  2) Kur'an'ın kelamullah olduğuna dair bahisler var. Mucizat-ı Kur'aniye Risalesi. Bu eserde de Kur'an'a imana davet var. 3) Efendimiz aleyhissalatuvesselamın risaletine ve mucizelerine dair bir eser var. Bu da Efendimizin nübüvvetine iman etmeye bir davet. Tam da Kur'an'ın emrettiği şeyi yapıyor Bediüzzaman."

 

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...