Bediüzzaman Teşkilat-ı Mahsusa'ya Çalıştı Mı?

Bediüzzaman Teşkilat-ı Mahsusa'ya çalıştı mı?

Bediüzzaman'ın Jön Türklerle ilişkisi inkar edilemez, ancak içeriğin niteliğini ve sınırlarını anlamaya yönelik yeterli belgeye henüz ulaşılmış değil.

TV111 ekranlarında her pazartesi izleyicisiyle buluşan Tarih İçinde Bediüzzaman programında bu hafta, Mehmet Akif Memmi ve Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Ölmez, II. Abdülhamid Han'ı ve Bediüzzaman'ın ona bakışını konuştular.

Programda, Bediüzzaman'ın Teşkilat-ı Mahsusa ile ilişkisi üzerine ifrat ve tefrit derecesinde çalışmalar olduğuna dikkat çeken Ölmez; bazılarının 'bu ilişki hiç yokmuş gibi' davranmaya, bazılarının ise 'bu ilişkinin içeriğini abartmaya' yatkınlık gösterdiğini belirtti. Bediüzzaman'ın, o dönemlerde, bazı Jön Türk isimlerle 'görmezden gelinemeyecek' bir şekilde ilişki içerisinde olduğunu kabul etmek gerektiğini belirten Ölmez, ancak bu ilişkinin içeriğine yönelik nitelikli bilgiyi belgelendirmekte tarihçilerin zorlandığını ifade etti.

Enver Paşa ile Bediüzzaman'ın yakın ilişkisini bugün bütün Bediüzzaman araştırmacılarının kabul ettiğini belirten Ölmez, ayrıca esarette iken Hilal-ı Ahmer vasıtasıyla Talat Paşa'nın kendisine para gönderdiğinin de bilindiğini ve belgelendirilebildiğini vurguladı. Böylesi bir düzlemde Jön Türklerle olan ilişkisinin inkârının yanlış olacağını belirten Ölmez, ancak Bediüzzaman her zaman kişilerin değil doğru fikirlerin savunucusu olduğunu, özgür fikir üretmeye kıymet verdiğini ve tarafgirlikten özellikle sakındığını sözlerine ekledi.

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...