Bediüzzaman'ın Mahkeme Tutanakları Nerede?

Bediüzzaman'ın mahkeme tutanakları nerede?

Elimizde bulunan belgelerde Bediüzzaman'ın Divan-ı Harb-i Örfî'de yargılandığını gösteren tutanaklar var. Fakat daha fazla araştırma için tüm arşivlerin detaylı incelenmesi gerekiyor.

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Tarih İçinde Bediüzzaman programında Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Âdem Ölmez ve Mehmet Akif Memmi; her hafta yakın tarihin bir kesitini Bediüzzaman'ın hayatı paralelinde analize tâbi tutuyorlar. Programda bu hafta, Ölmez ve Memmi, 31 Mart Olayı ardından Bediüzzaman'ın İzmit'te tutuklanmasını ve Divan-ı Harb-i Örfî'de yaptığı savunmasını konuştular.

Memmi'nin; "Bediüzzaman'dan başka o süreçte kimler yargılanmıştır? Ne kararlar verilmiştir? Bu bilgilere ulaşabilmemiz mümkün mü?" şeklindeki sorusu üzerine Ölmez; elimizde bu mahkemeye ait tutanakların çok sınırlı bir kısmının bulunduğunu, bunlar içinde Bediüzzaman'ın mahkeme tutanağının da olduğunu; ancak asıl kaynağın Celal Bayar Arşivi olarak bilinen arşivde hâlâ tarihçiler tarafından incelenmeyi beklediğini dile getirdi. Daha önceki dönemlerde bu arşivde çalışabilmemin herkes için mümkün olmadığını belirten Ölmez; umudunun önümüzdeki dönemde bu arşiv üzerine yapılan çalışmaların artması olduğunu ifade etti.

31 Mart Olayı'nın Cumhuriyet tarihi boyunca resmi söylem için ideolojik bir araç gibi kullanıldığını belirten Ölmez; bu nedenle o dönem hakkında sağlıklı tarihî bilgi elde etmenin ve yorum üretmenin güçleştiğini; fakat yakın zamanda yapılacak yeni çalışmalarla 31 Mart'ın, Divan-ı Harb-i Örfî yargılamalarının detaylarının ve bizim de onlara bakışımızın daha farklı noktalara kayacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...