Bir Elmanın İçine Kaç Cümle Sığar?

Bir elmanın içine kaç cümle sığar?

Her salı TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan Risale Ayracı programında Risale-i Nur'dan bir bölüm daha farklı açılardan görülmeye ve daha zengin anlaşılmaya çalışılıyor. Ahmet Ay'ın soruları ve İkram Arslan'ın cevaplarıyla süren fikir yolculuklarında, her hafta yeni sorularınız, yeni cevaplarınız ve yeni yeni bakış açılarınız oluyor.

Her namazda tekrar be tekrar okuruz. Allah, Fatiha sûresinde buyurduğu gibi Rabbü'l-Âlemin'dir, âlemler Rabbidir. Bir kainat yaratıp onu kocaman bir âlem kıldığı gibi, içerisine de küçük küçük canlılar serpiştirip her birisini başka bir âlem kılmıştır. Bunun dışında bir de insanlar sayısınca 'âlemler' serpiştirmiştir yeryüzüne. Her bir insanın kainata bakışı farklı, anlayışı farklı, dikkatini çekenler ve çekmeyenler farklıdır.

Tabir-i caizse, insan, maddeten bir olan varlığı manaca birçok şekilde yorumlayabilme yeteneğiyle donatılmıştır. Her insan âleme kendisinin ayna ve merkez olduğu bir düzlemde bakar. Kendisinde tecelli eden isimlerle ve kendisine bağışlanmış istidatlarla/duygularla bir değerlendirmeye tâbi tutar nesneleri. Her bir insanın bakışıyla, o bakışlar içinde değişen/gelişen yorumlarla insanlar sayısınca âlemler artar.

Cenab-ı Hakkın insanı neden bu denli kıymetli bulduğu, neden dağların yüklenmekten çekindiği emaneti ona verdiği, neden vahyine muhatap kıldığı ve insanın ne gibi özellikleriyle bunu hakettiği üzerine (özellikle 'anlamlandırma yeteneği' üzerine) İkram Arslan'dan izahlarıyla Risale Ayracı'ndan bir bölüm.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...