Çanakkale Neden Irak Cephesinden Daha Çok Biliniyor?

Çanakkale neden Irak cephesinden daha çok biliniyor?

"Mustafa Kemal'in rolü Çanakkale'de daha çok kara savaşlarında. 18 Mart 1915'te kazanılan zaferse deniz zaferi aslında. Mustafa Kemal 1915'in 18 Mart'ına kadar 'zafer' diye tanımladığımız dönemin içinde yok."

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Tarih İçinde Bediüzzaman programında Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Âdem Ölmez ve Mehmet Akif Memmi; her hafta, yakın tarihin bir kesitini Bediüzzaman'ın hayatı paralelinde analize tâbi tutuyorlar. Programda bu hafta, Ölmez ve Memmi, I. Dünya Savaşı'nı, savaşılan cepheleri ve özellikle zafer kazanılan cepheler olarak Irak ve Çanakkale cephelerini konuştular.

Memmi'nin; Çanakkale zaferinin ve orada yaşananların Türkiye'de bu kadar iyi bilinmesine rağmen Halil Paşa'nın Irak'ta ve özellikle Kut'ta kazandığı zaferin neden bu denli bilinmediği sorusu üzerine Ölmez şunları söyledi:

"Bu biraz Halil Paşa'nın kişiliği ile de ilgili. Türkiye'de biliyorsunuz özellikle resmi tarih anlayışında Enver Paşa'nın ikincil bir yeri vardır. Çünkü Mustafa Kemal'in rakibi gibi görülmüştür. Bu nedenle pekçok şeyi, başarısı görmezden gelinip olumsuz tarafları daha önplana çıkarılmıştır. Halil Paşa da Enver Paşa'nın amcası, her ne kadar yaşı küçük de olsa, bundan dolayı Halil Paşa da çok fazla görülmemiş. Aslında görülmesi gereken, I. Dünya Savaşı'ndaki en önemli figürlerden birisidir.

Mustafa Kemal'in rolü Çanakkale'de daha çok kara savaşlarında. 18 Mart 1915'te kazanılan zaferse deniz zaferi aslında. Mustafa Kemal 1915'in 18 Mart'ına kadar 'zafer' diye tanımladığımız dönemin içinde yok. Ondan sonraki kara savaşlarında var. Buradan belki şöyle birşey çıkmış olabilir: Mustafa Kemal'in bir anlamda kara savaşlarıyla eklendiği Çanakkale savaşını daha önplana çıkarıp diğerini ise geri plana atma, zihinlerin altında yatan bir realite olabilir."   

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...