Cemaat Kavramının İtibarını Sarsmamak Gerekir

Cemaatler dini hizmet konusunda hangi noktada duruyor? Geçmişten bugüne cemaat kavramı hak ettiği noktada mı? Tv111’de bu hafta cemaat kavramı masaya yatırıldı.

Hukukçu Safa Mürsel, bugün gelinen noktada cemaat kavramını değerlendirdi. Cemaat kavramına karşı bir güvensizliğin olduğuna işaret eden Mürsel “Bugün geldiğimiz noktada geçici olmasını temenni ettiğim bir güven bunalımı var bu kavrama karşı. Meseleyi bildiğini ve bilmesi gerektiğini bekleyebileceğimiz dindar insan figüründe bile cemaate karşı 'acaba bu bana elinde nur gösterip topuz mu vuracak?' diyen bir şuuraltı tepki var ve bunu görmemek mümkün değil” dedi.

Mürsel bugün yapılması gerekenin bu tereddütü ve şüpheyi izale edecek, samimi  bir cemaat kavramına dönmek olduğunu vurguladı. Cemaat kavramının bu topluma yapacağı katkıların göz ardı edilemeyeceğini belirtti.

Bu kavrama yönelik yıpratıcı söylemlerden kaçınılması gerektiğini belirten Mürsel “ne kadar kötü emsaller olursa olsun göz ardı edemeyiz. Devletin yetişemediği yerde kurumsal yapıların yetişemediği yerde cemaatlerin sosyal dokunun kılcal damarları içindeki nüfuzu o ihtiyaçları karşılayabilir. Maddi ihtiyaçları olduğu kadar manevi ihtiyaçları da karşılayabilir. O bakımdan bizim bu kavrama ve bu kuruma yönelik yıpratıcı söylemlerden herkesin kaçınması ve ona eski itibarlı ve layık olduğu dokunulmazlık diyebilirim. Yani masumiyet konumunu iade etmemiz lazım. Yoksa toplum gerçekten çok yönleriyle bazı şeylerden çok mahrum kalır ki bunun eksikliğini biz telafi edemeyeceğimiz şekilde geleceğe taşırız” dedi.

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...