Erdoğan Neden 'Başkanlık Sistemi' İstiyor?

Erdoğan neden 'başkanlık sistemi' istiyor?

Geçmişte, hükümetler parlamenter sistemin kötü yönlerini gördü. Hükümetler bu sistemin organlarıyla yavaşlatılmaya çalışıldı. Bu nedenle de 'başkanlık sistemi' Özal'dan bu yana gündemimizi meşgul ediyor.

Her cumartesi, TV111'de izleyicisiyle buluşan Haftanın Yorumu programında bu hafta, Fethi Çağıl ve hukukçu Safa Mürsel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla  tekrar Türkiye gündemini meşgul etmeye başlayan başkanlık sistemini ve mevcut parlamenter düzeni, artıları ve eksilerini de ele alarak konuştular.

Türkiye'de şimdiye kadar parlamenter sistemin artılarının pek göze çarpmadığını ve hep eksileriyle muhatap olduğumuzu belirten Mürsel; bu nedenle de bugün hem siyasetçiler nezdinde hem de halk içinde parlamenter sisteme olan inancın eksildiğini ifade etti.

Hükümetlerin, halkın oyuyla başa gelmiş iktidarların, sürekli parlamenter sistemin makenizmaları suistimal edilerek yavaşlatılmaya, etkisizleştirilmeye ve bu yolla çeşitli vesayetlere kapı açılmaya çalışıldığını belirten Mürsel; böylesi suistimallerin parlamenter sistemin güzelliklerini görmeyi engellediğini dile getirdi.

Ancak yine de parlamenter sistemin pekçok artıyı içerisinde barındırdığına dikkat çeken Mürsel; cumhurbaşkanını halkın seçtiği bir düzlemde parlamenter sistemin artık pozitif yönlerini daha fazla gösterebilecek bir yapıya kavuştuğunu, her ne kadar başkanlık sisteminin hareket kolaylıkları ve artıları nazara daha çok verilse de parlamenter sistemin de böylesi artılardan beri olmadığını sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...