Fay Hatlarının Kapanmasında Asıl Sorumluluk Sünni Dindarlarda

Fay hatlarının kapanmasında asıl sorumluluk sünni dindarlarda

"Bu ülkede çoğunluk sünni dindarlardır. Öyle olduğu için kullandıkları dile daha çok dikkat etmeliler. Yarası olan insanlar daha hassas ve alıngan oluyorlar. Buna da bir yerde hak vermek lazım."

Her pazartesi TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan Alternatif Bakış programında bu hafta yazar Metin Karabaşoğlu, hukukçu Ömer Faruk Uysal ve Şener Boztaş, Türkiye'de yaşanan DHKP-C terörünü, Yemen'deki karışıklıkları ve küresel zeminde artan İslam içi mezhep çatışmalarının kaynağını konuştular.

Boztaş'ın; 'Mezhepsel yaraların/kırılmaların veya mezhep farklılıklarından kaynaklanan gerilimlerin nasıl tedavi edilebileceğine' dair sorusu üzerine Uysal; Türkiye'nin fay hatları ekseninde ilginç analizlerde bulundu. Alevilerin Cumhuriyet tarihi boyunca mağdur edildiğine dikkat çeken Uysal, bu nedenle sünnilere bu noktada daha büyük sorumluluklar düştüğünü söyledi. "Çoğunluğu oluşturan sünniler olduğu için kullandıkları dile daha çok dikkat etmeliler..." diyen Uysal, açıklamalarının devamında şunları söyledi:

"Devlete de çok şey düşüyor ama topluma ve özellikle de sünni dindarlara daha çok iş düşüyor diye düşünüyorum. Çünkü şöyle: Bu ülkede çoğunluk sünni dindarlardır. Öyle olduğu için kullandıkları dile daha çok dikkat etmeliler. Yarası olan insanlar daha hassas ve alıngan oluyorlar. Buna da bir yerde hak vermek lazım. Ve zaten geleneksel olarak bu topraklarda sünni müslümanlığın ağır olduğu; bütün baskı ve eziyetlere rağmen her seçimde kendi temsilcilerini güçlü bir şekilde iktidara taşıdıkları bir vakıa. Öyle olduğu için, kendini azınlıkta hisseden, zamanında devletin eziyetini görmüş alevilere ve Kürtlere karşı sünni müslümanlar daha müsamahalı, daha kardeşane yaklaşmalı ve diline daha fazla dikkat etmeli. Hatta bir parça Kürt veya alevi milliyetçiliğini tolere etme yeteneğine sahip olmalı."

Açıklamalarının devamında toplumsal fay hatlarının tedavisinde hoşgörü ve merhamet diline vurgu yapan Uysal; bireylerin kendi dünyalarında merhamet dilini geliştirmelerinden sonra ancak devletin de atacağı adımlarla bu fay hatlarının kapatılmasının başarılabileceğini sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...