Ferguson Olayları Batı İçin 'Son Fırsat' Olabilir

Ferguson olayları Batı için 'son fırsat' olabilir

Yaşananlar, Batı toplumlarının da Ortadoğu toplumları kadar kırılgan olduğunu, ırkçı reflekslerin tamamen tedavi edilmediğini gösteriyor. Ferguson olayları bu nazarla incelenirse öğretici olabilir.

TV111 ekranlarında her hafta izleyicisiyle buluşan Haftanın Yorumu programında hukukçu Safa Mürsel, Fethi Çağıl'ın Türkiye ve dünya gündemine dair sorularını cevapladı. Çağıl'ın; Ferguson olaylarının Türkiye'den nasıl okunması gerektiğine dair bir sorusuna cevap veren Mürsel; aslında yaşananların Batı için de 'yeni bir dil geliştirme' fırsatı olabileceğine dikkat çekti.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de çıkan bir güvenlik yasasında geçen 'makul şüphe' kavramının bile bu topraklarda günlerce tartışıldığın hatırlatan Mürsel, Amerika'da yaşanan infazların ise 'makul şüphe' içine dahi sığamayacağını belirtti. Polisin, zanlının suçlu olup olmadığını bile tartmadan doğrudan infaz ettiğini ifade eden Mürsel, böylesi bir tavrın aslında Batı toplumlarının da çok sağlam zeminli olmadıklarını, hâlâ ırkçı reflekslerini koruduklarını gösterdiğini dile getirdi.

Bugün Ortadoğu toplumlarının, asırlardır süren çalkantılardan dolayı fay hatlarına alışık ve fay hatlarının çözümüne yönelik yeni refleksler geliştirmeye hazırlıklı olduğuna dikkat çeken Mürsel; yaşananların ise, asıl Batı'nın böylesi kırılmalara hazırlıksız olduğunu gösterdiğini söyledi. Ve belki de Ferguson olaylarının bu yönüyle Batı'ya dünya sorunlarını yeni bir şekilde ele almak için son bir fırsat tanıdığını sözlerine ekledi.

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...