Hamidiye Alayları Neden Kuruldu?

Hamidiye Alayları neden kuruldu?

93 Harbi'nden sonra İstanbul'a kadar ulaşan Rus ordusu, barış yapılsa da, o günden sonra Doğu'da etkinliğini arttırmıştı. İngilizler de İran üzerinden Doğu'da etkinleşiyorlardı. Osmanlı bu topraklar için yeni bir güvenlik politikası düşünmeye başladı.

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Tarih İçinde Bediüzzaman programında Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Âdem Ölmez ve Mehmet Akif Memmi; II. Abdulhamid döneminde Hamidiye Alayları'nı, ortaya çıkış nedenlerini ve orta/uzun vadede Kürdistan coğrafyasına etkilerini konuştular.

Ölmez, Hamidiye Alayları'nın aslında Osmanlı bürokrasisinin bir güvenlik politikası olduğuna dikkat çekerek; özellikle 93 Harbi'nde yaşadığı büyük mağlubiyetten sonra, Osmanlı'nın, Doğu'nun güvenlik problemlerine bir çözüm yolu aradığını ifade etti.

Savaştan sonra Rusların bölgede daha etkin bir hale gelmesi, o dönem İran'ında hakim durumda olan Kaçarların İngiliz siyasetine çok fazla boyun eğmeleri ve Ermeni sorununun yavaş yavaş kendini göstermesiyle Osmanlı'nın doğu sınırları hakkında endişelerinin arttığını belirten Ölmez; bunun da çözümü olarak Hamidiye Alayları'nın görüldüğünü sözlerine ekledi.

Bu nedenle, olaya sadece 'Kürtlerin silahlanması' şeklinde bakılmasının yanlış olduğunu belirten Ölmez; bunun aslında günümüze kadar yansımaları olan bir politikanın, bir stratejinin parçası olduğunu dile getirdi.

 

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...