II. Abdulhamid Basına Neden Sansür Uyguladı?

 

II. Abdulhamid basına neden sansür uyguladı?

II. Abdulhamid Han, Rusya ve İran'daki meşrutiyet taleplerinin Osmanlı topraklarında duyulmasına engel olmaya çalışıyordu.

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Tarih İçinde Bediüzzaman programında Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Âdem Ölmez ve Mehmet Akif Memmi; 'II. Meşrutiyet'i ve 'ortaya çıktığı dünya konjonktürünü' konuştular.

O dönemde 'zamanın ruhunun meşrutiyetten yana olduğunun' önemle altını çizen Ölmez; Fransız İhtilali ile başlayan sürecin, 19. yüzyılın ortalarından itibaren demokratikleşme çabalarını tüm dünyada hızlandırdığını, 20. yüzyılın başlarından itibaren de pekçok ülkenin bu çabaların pratik siyasi karşılığını görmeye başladığını belirtti.

Osmanlı'nın II. Meşrutiyet'e gittiği dönemde ise sağında ve solundaki halkların meşrutiyet için ayaklandığına dikkat çeken Ölmez, bu durumun Osmanlı entelektüellerini de etkilediğini dile getirdi. Rusya'daki ve İran'daki meşrutiyet hareketlerinin ise, çeşitli sansürler vasıtasıyla, Osmanlı topraklarında duyulmasına engel olunmaya çalışıldığını belirten Ölmez;  ancak Japon-Rus savaşını Japonların kazanmasının, çar/imparator tipi yöneticilere yönelik büyük bir güven kaybı yaşattığını ifade etti.

Rusya'daki meşrutiyet taleplerinin, bu anlamda, Japon yenilgisine karşı bir tepkiyle ortaya çıktığını belirten Ölmez; tıpkı II. Abdulhamid'in direndiği gibi dönemin çarlarının da bu meşrutiyet taleplerine direndiğini, hatta 1904 yılında Kanlı Pazar denilen hadisenin yaşandığını dile getirdi. Buna benzer çabaların aynı dönemde İran'da da Kaçar Hanedanı'na karşı olduğunu belirten Ölmez; elbette bu gelişmelerin Osmanlı'yı ve Osmanlı toplumunu da meşrutiyete doğru ittiğini sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...