II. Abdülhamid Medreseleri Neden Önemsemiyordu?

 

II. Abdülhamid medreseleri neden önemsemiyordu?

Bediüzzaman ve çağdaşı pekçok âlimin dikkat çektiği medreselerde reform konusu, II. Abdülhamid'e 'lüzumlu' görünmüyordu. Çünkü o gelecek inşasını modern eğitim veren okullar üzerine kurgulamıştı.

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Tarih İçinde Bediüzzaman programında Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Âdem Ölmez ve Mehmet Akif Memmi, Bediüzzaman'ın medrese hayatını ve bu hayatın onun eğitim konusundaki düşüncelerine katkılarını konuştular.

Bediüzzaman'ın medreselerde reform yapılması için sunduğu Layiha'yı şüphesiz II. Abdülhamid'in okuduğuna dikkat çeken Ölmez; ancak II. Abdülhamid'in kendi dünyasında medreseleri değil mektepleri önemsediğini, geleceği onlar üzerine kurguladığını ve medreseleri de kendi haline bıraktığını ifade etti.

II. Abdülhamid'in herkesi dinlese de kendi bildiğini yapmaya meyyal olduğuna dikkat çeken Ölmez, bu durumun Bediüzzaman'dan başka Prens Sabahattin, Ahmed Rıza gibi daha birçok mağduru olduğunu dile getirdi.

Halbuki Bediüzzaman'ın, daha sonra Kürdistan coğrafyasında gezerek aşiretlere meşrutiyeti anlattığı dönemde yazdığı, Münazarat isimli eserde, büyük oranda Medresetü'z-Zehra'nın teorik kısmını ortaya koyduğunu belirten Ölmez, o dönemde Bediüzzaman'ın çağdaşı pek çok âlimin daha medreselerdeki eğitim sorunlarına dikkat çektiğinin altını çizdi. Yani dönem itibariyle bu reform talebinin sadece Bediüzzaman'ın talebi olmadığını belirten Ölmez, ancak yine de II. Abdülhamid'i ikna etmeyi başaramadıklarını dile getirdi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...