II. Mahmud'a Neden 'Gavur Padişah' Deniyordu?

II. Mahmud'a neden 'gavur padişah' deniyordu?

II. Mahmud, dağılmakta olan imparatorluğu dinî anlamda özgürlüklerini koruyarak ve Osmanlılık kimliğine vurgu yaparak ayakta tutmaya çalışıyordu.

TV111 ekranlarında her hafta izleyicisiyle buluşan Tarih İçinde Bediüzzaman programında bu hafta, Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Ölmez ve Mehmet Akif Memmi, klasik dönem Osmanlısından modern dönem Osmanlısına geçişi ve bu geçişin Osmanlı coğrafyasındaki etkilerini konuştular.

Sultan II. Mahmud'un, bu modernleşmenin merkeziyetçiliği nedeniyle dağılmaya başlayan unsurları daha çok 'Osmanlıcılık' ekseninde ve kimliğinde birarada tutmaya çalıştığını anlatan Ölmez; bu nedenle hem hristiyanların hem yahudilerin hem de müslümanların kıyafetlerini giyerek kendini sık sık gösterdiğini, bunun da müslüman tebâ içinde onun ismini 'gavur padişah'a çıkardığını belirtti.

Bu yönüyle II. Mahmud'un siyaseten II. Abdülhamid'e benzediğini ifade eden Ölmez, ancak II. Mahmud'un Osmanlıcılık ile başarmaya çalıştığını II. Abdülhamid'in İslamcılık ile başarmaya gayret ettiğini belirtti. Her iki padişahın da güçlü padişah modelini temsil ettiğini belirten Ölmez, ancak bu padişahların kendileri kadar güçlü isimleri geride bırakamadıklarından dolayı gücün onlardan sonra bürokrasiye geçtiğinin altını çizdi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...