İlahiyatlar Risale-i Nur'a Neden Soğuk Bakıyor?

İlahiyatlar Risale-i Nur'a neden soğuk bakıyor?

Bugün, Risale-i Nur ile İlahiyat Fakülteleri arasındaki en büyük engel, metodolojik farklılıklar ve bu farklılığın getirdiği üslûp nüanslarıdır.

TV111 ekranlarında her pazartesi izleyicisiyle buluşan Alternatif Bakış programında bu hafta, Risale-i Nur'un ilahiyatçılarla ilişkisi ve Mustafa İslamoğlu'nun son açıklamaları masaya yatırıldı. Program boyunca, yazar Metin Karabaşoğlu ve hukukçu Ömer Faruk Uysal, Şener Boztaş'ın konuya dair sorularını cevapladılar.

'İlahiyat camiasının neden Risale-i Nur'a mesafeli olduğu' sorusu üzerine Uysal, bunun kaynaklarından birisinin de; her ne kadar İslamî müfredat içerseler de, özünde Batılı tarzda eğitim veren İlahiyat Fakültelerinin bu eğitimin metodolojik farklılığından dolayı, Risale-i Nur'un üslûbunu akademik (ve yeterli) bulmamalarının oluşturduğunu ifade etti.

Bu 'akademik bulmayışın' ister istemez öncelikle soğuk bakışı ve mesafeli duruşu beraberinde sürüklediğini belirten Uysal, bunun bazı isimlerde 'küçük görmeye' kadar uzandığını söyledi. Risale-i Nur'un üslûb olarak klasik tefsir metinlerine benzemediğini de belirten Uysal, onun tarzındaki bu sıradışılığın aynı zamanda farklı tedrisattan geçen ulemanın onu anlayamayışında en önemli engellerden birisi olduğunu belirtti.

Bunun yanısıra kıskançlık ve ilmî enaniyetin de bu mesafeli duruşun kimilerinde altyapısını oluşturabileceğini belirten Uysal, bunun aşılmasında Diyanet İşleri ile Risale-i Nur arasında son zamanlarda kurulan sıcak diyaloğun yakın zaman içinde büyük mesafeler aldırabileceğini dile getirdi.

 

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...