İnsan Ancak İçinde Bulunduğu Şeyleri Konuşur

İnsan ancak içinde bulunduğu şeyleri konuşur

"İnsan ancak içinde bulunduğu şeyleri konuşur. Yani bir şekilde içerisinde değilseniz işin, zaten o konu hakkında konuşmanız da zaittir. Çok bir anlam taşımaz."

TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Kahve Bahane programında şair ve yazar Hüseyin Akın, Kübra Nur Duran'ın konuğu oldu. Duran'ın; "Şiir sadece yazılan veya okunan birşey midir? Yoksa hakkında konuşabilir de birşey midir şiir?" sorusu üzerine Akın, hakkında konuştuklarımız/konuşamadıklarımız ve konuşulması gerekenler üzerine şunları söyledi:

"Şiir derken, onun içerisinde bulunmak, şiirin künhüne vakıf olmaktır ilk akla gelen. Onu icra etmektir aslolan. Fakat şiiri icra ederken, işin bir de tabii ki kuramsal tarafı vardır. Poetik bir tarafı vardır... Kişilerin, şahsî anlamda, kişisel serüvenlerine ait bir şiir üzerine konuşma tarafı var işin. Bir de genel anlamda şiir, dünyada şiir, ülkemizde şiir, 'Hal-i pürmelali nedir?' tarzında konuşma sözkonusudur.

İnsan ancak içinde bulunduğu şeyleri konuşur. Yani bir şekilde içerisinde değilseniz işin, zaten o konu hakkında konuşmanız da zaittir. Çok bir anlam taşımaz.

Şiir hakkında konuşuyorsanız, kıyısında, köşesinde, bir yerlerindesinizdir mutlaka şiirin. Okuyucu olarak varsınızdır. Veya yazı olarak varsınızdır. Veya şiirin teorik olarak incelemesini yapıyorsunuzdur. Çözümlemesini yapıyorsunuzdur belki. Bir şekilde içindesinizdir. Fakat insanların siyasa içerisinde, piyasa içinde harmanlaştıkları, yoğunlaştıkları, adeta birbirlerini göremez hale geldikleri bir ortam içerisinde edebiyattan ve şiirden konuşmak elbette ki çok çok güzel birşey."

Tüm Haberler

Tümü için tıklayın...